Két fiatal igaz története, akik leleplezték Auschwitz rémtetteit a világ előtt

Könyvajánló - Steve Sheinkin: A lehetetlen szökés

„Rudi megtalálta a módját, hogyan harcoljon Adolf Hitler ellen. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy – tizenévesen – a II. Világháború egyik legnagyobb hősévé vált.”

fokep_160.jpg

A vészkorszak sok névtelen hőst hagyott maga után, de akadnak olyanok, akik nevét vastagon írták be a történelemkönyvekbe. Steve Sheinkin két ilyen bátor fiatal történetét írta meg, amit a HVG Könyvek hozott el a magyar olvasóknak Inspiráció fiataloknak című sorozata részeként.

A lehetetlen szökés című regény két zsidó fiatalember, Rudolf Vrba és Alfred Wetzler igaz történetét meséli el olvasmányos, fordulatos stílusban. A regény elmeséli két belevaló zsidó fiatal történetét, akik tinézserként kerültek Auschwitzba és elhatározták, hogy megszöknek onnan és elmesélik a világnak milyen rettenetes, embertelenség zajlik ezekben a táborokban.

A lehetetlennek tűnő menekülés során négy fiatalt ismerünk meg, akik közül hárman az auschwitzi haláltáborban raboskodtak. Részletes képet kapunk a borzalmakról, ami arra sarkallta őket, hogy meneküljenek és a világ elé tárják az átélteket. Hihetetlen bátorság, talpraesettség kellett hozzá, hogy 1944-ben egy rettentő hosszú, félelmetes, veszélyes út végén kikössenek Magyarországon.

Mindent megtettek azért, hogy felnyissák az emberek szemét. Elsőként tárták a világ elé a táborokban zajló szörnyűségeket, köztük a gázkamrák tragédiájáról. Felháborította a világot, a közvéleményt, hatalmas nyomást gyakorolt a politikusokra, hogy lépjenek fel az elnyomás, a rémtettek ellen.

Vallomásukat Auschwitz-jegyzőkönyv (Vrba–Wetzler-jelentés) ismerte meg a világ és ez a jelentés százezreket mentett meg. Olyan nyomást gyakorolt a magyar politikusokra, hogy muszáj volt lépniük, aminek eredményeként százezrek menekültek meg a deportálástól.

Két szálon fut a történet, így megismerhetjük Rudi volt iskolatársát, Gerta Sidnovát is, aki szüleivel Magyarországra menekült Szlovákiából, amikor a kitelepítések elkezdődtek. Számos szökést hajtott végre és sikerült is elkerülnie a haláltábort, de sajnos szülei nem voltak ilyen szerencsések.

Látunk menekülést, börtönt és rengeteg halált Auschwitzban. A náci propaganda brutálisan jól működött, ezért hatalmas szükség volt olyanokra, mint Rudi és Alfred, akik felvették a kesztyűt. Terveztek, figyeltek, okosan összerakták a szökést és el is jutottak a zsidó tanácsig és elsők között voltak, akik elmondták az igazságot a németek által elkövetetett rettenetes atrocitásokról.

Megrendítő történet, lenyűgöző írói stílussal papírra vetve. Sheinkinnek sikerült úgy elmesélnie ezeknek a kitartó és bátor fiataloknak az útját, amivel képes megfogni a fiatal olvasókat is. Olyan könyvet hozott össze, amit bármelyik középiskolás kezébe kellene adni, mert sosem szabad elfelejtenünk, hogy hová fajulhat, ha homokba dugjuk a fejünket, amikor ártatlanok esnek áldozatául a gyűlölködésnek.

sheinkin_alehetetlenszokes_b1_300dpi.jpgA könyvet a HVG Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet ezúton is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről?

Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Egy fénykép, egy család és egy tömegmészárlás a holokauszt idején

A haláltábor varrónőinek igaz története

Egy testvérpár ellenállásának igaz története a náci megszállás alatt

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes