Kultúrpara

2024. szeptember 19., csütörtök

Nem minden elesett akarja, hogy megmentsék

Könyvajánló - Stacey Halls: Az Uránia-ház

Egy valós történeten alapuló regény elvisz minket a Charles Dickens alapította Uránia-házba, mely a 19. század közepén menedéket és második esélyt kínált bukott nőknek, prostituáltaknak, tolvajoknak, a társadalom kitaszítottjainak. 

A 21. Század Kiadó csak úgy ontja magából a minőségi könyveket. Nálam nagyon-nagyon nagy kedvenc lett a KULT sorozat, amely remekművek sorát hozta el a magyar olvasóknak. Egyik kiváló szerző immár negyedik könyvével került be a sorozatba, ő pedig nem már, mint Stacey Halls. Mindhárom korábban megjelent könyvéről olvashattatok már nálunk, íme egy kis ismétlés, ha véletlenül valamelyik lemaradt, kimaradt eddig:

Familiárisok

A lelenc

Mrs. England

Legújabb, idén megjelent könyve Az ​Uránia-ház, amely a 19. század derekára repíti az olvasót. Talán néhányan már hallottatok róla korábban, hogy Charles Dickens és jó barátja, Angela Burdett-Coutts megnyitott egy csendes, vidéki házat azon nők előtt, akiket a társadalom kivetett magából.

A szándék egyszerű volt mégis rettenetesen nehéz küldetés: második esély a jobb életre börtönökből, munkásházakban mentett nők, asszonyok számára. Az Uránia-házban lehetőséget kaptak rá, hogy tanuljanak, "jó útra" térjenek, hogy aztán egyszer jó feleség váljon belőlük. 

Dickens csupán néha bukkan fel a kötetben, Angela vezeti az "intézményt". Angela milliomos, tömve van pénzzel, mesés házban él, csodálatos ruhák között válogathat és az ismertségi köre is az elitből kerül ki, de tizedannyit sem látott élete során, mint az Uránia-ház lakói. Kicsit más elképzelése van arról, hogy mire van ezeknek a nőknek szüksége, mint a valóság. Szeretné, ha megtanulnának hangszeren játszani, ha különböző idegen nyelveken lennének képesek beszélni, művelődnének. De nekik nem erre van szükségük.

Közben a múlt árnyéka kísérti egy férfi személyében, aki évekkel korábban zaklatta és üldözte őt. Emiatt az élete rettegéssel teli. Fura helyzet ez, mert csapdába kerül félelmei miatt és azok, akiknek segíteni próbál is csapdában vannak, hisz egy kötött rend szerint, szigorú szabalyoknak megfelelve kell élniük az életüket, de legalább van fedél a fejük felett, jó ételeket kapnak, fürödhetnek, tisztaság van és közben még tanulhatnak is. Soha ilyenben legtöbbjüknek nem volt része.

A regény során több sorssal is találkozunk a ház lakói személyében. Megtudjuk, hogy mi juttatta őket a társadalom peremére és látunk kialakulni szoros kapcsolatokat. A korábban megélt tragédiák, mint például egy elvesztett testvér, képesek összehozni az embereket.

Rengeteg izgalmas, érdekes karaktert kapunk, kész érzelmi hullámvasút ez a kötet. Van, akit könnyű megkedvelni, átérezni a traumáit, de akadnak rémes karakterek is a könyvben, akiknek jutnak fontosabb jelenetek. Több szálon fut az ügyesen kidolgozott történet, ahol a szálak szépen összeérnek a végén és kifejezetten örültem, hogy némelyik szereplőnél felcsillant a remény egy szebb jövőre.

Egy lassan csordogáló, de mégis olvasmányos regény, mely kiszakítva a hétköznapokból elrepíti az olvasókat a 19. századi Londonba, ahol aztán magával ragad minket egy lecsúszott, bajbajutott nőknek létrehozott menedék lakóinak sorsa.

4282540.jpgA könyvet a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről?

Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Rabszolgasors egy fiatal lány szemén keresztül

A Leviatán

Ultramarin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése