Nulla: Egy veszélyes gondolat története

Könyvajánló - Charles Seife: Nulla

"Megtudjuk, hogyan született meg a nulla eszméje az ókori keleten, miképpen küzdött az elismerésért az antikvitástól kezdve a kora újkorig Európában, és miként vált a nyugati matematika egyik legfontosabb eszközévé..."

Az elmúlt években rengeteg kiváló tudományos kötet látott napvilágot. Céljuk, hogy népszerűsítsék a tudományokat és a legtöbb esetben igyekeznek közérthetően elmagyarázni elsőre talán bonyolultnak tűnő dolgokat.  Pont ilyen Charles Seife Nulla című könyve is, mely a Typotex Kiadó égisze alatt jelent.

A címet olvasva senki nem fog melepődni, hogy a könyv középpontjában a matematikai nullának, mint fogalomnak a jelentősége áll, amely nemcsak a matematikában, hanem a tudomány, a filozófia és a hétköznapi élet szempontjából is alapvető fontosságú.

Seife jó író és alkotott egy izgalmas, kissé provokatív, könnyen érthető, mégis mélyreható betekintést a számok világába, különös figyelmet fordítva a nullára, mint a matematikai gondolkodás egy kulcsfontosságú elemére. A kötet a számok, az üresség és a nullával való kapcsolatok mélyebb megértésére invitál.

Kifejezetten tetszett, hogy igyekszik közelebb hozni hozzánk a számokat és bemutatja, hogyan fordult a nullához való viszonyulás az emberi gondolkodás történetében, és hogy a nullával kapcsolatos félreértések és előítéletek miként formálták a matematikai elméleteket és a tudományos fejlődést.

"A nulla ereje abban rejlik, hogy a végtelen ikertestvére. Egyformák és ellentétesek, jin és jang. Egyaránt ellentmondásosak, zavarba ejtők."

Egy érdekes matematikai értekezés, ami pont attól jó, hogy a szerző történeteket és példákat használva teszi érthetővé és élvezetessé a bonyolult matematikai koncepciókat. A könyv végigkíséri az olvasót a számok és a nullával való interakció történetén, kiemelve a nullának a modern tudományban betöltött szerepét is.

Ma szinte semmi nem működne a nulla nélkül, így pláne vicces volt azokról az időkről olvasni, amikor még nem ismerték igazán, veszélyesnek találták, olyan valaminek, ami a logika egész rendszerét képes szétzúzni. Persze teljesen logikus, mert amikor az ember azt akarja megszámolni, hogy hány birkája van vagy meg akarja számolni a gyerekeit, akkor nincs is szükség nullára. Ha valaki azt mondja nincs birkája, azt is pontosan érti mindenki, így tökéletesen felesleges volt a régi időkben definiálni a nullát.

Kicsit olyan volt a kötet, mint egy nyomozás, amely elindult az ősi időkből, amikor még kőből faragott eszközöket használtak, keresztül az első görög számrendszereken és egészen a modern matematikai elméletekig terjed. Ha valakit érdekelnek a matematikai filozófiák, a számok mögötti mélyebb jelentések, vagy egyszerűen csupán szeretné jobban megérteni a nullát és annak hatását a világunkra, akkor ez a kötet remek választás.

seife110_medium.jpgA könyvet a Typotex Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről?

Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Izgalmas, szórakoztató matematikai fejtörők

A mélyen elrejtett valóság

Válogatás Erdős Pál kedvenc feladataiból

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes