Régi receptek, mai desszertek

Régi receptek, mai desszertek - harminc klasszikus sütemény kreatívan átalakítva, a ma emberének ízlelőbimbóira, egészségügyi követelményeire kihegyezve, laikusok számára is kellő részletességgel kidolgozva, cukrásztechnológiai fogásokkal megtámogatva. A mű receptjeiből az is remekelhet, aki eddig nemigen ment a sütő közelébe süteményt alkotni. 

Oroszkrémtorta Ötvös Zsuzsanna-módra

KÖNYVAJÁNLÓ

RÉGI RECEPTEK, MAI DESSZERTEK

Szerző: Ötvös Zsuzsanna
Kiadó: HVG Könyvek

Még mindig nyár van, kánikula, amikor előszedtem Ötvös Zsuzsanna Régi receptek, mai desszertek című, mind külcsínre, mind belbecsre igényes cukrászati remekművét. Ezt muszáj előre bocsátani, mert 40 fokban én nem sütök, a sütő közelébe is csak sziszegve megyek, pedig viszket a kezem, hogy a szerző átalakított finomságaiból néhányat záros határidőn belül kipróbáljak. Hogy miért? Ki szeretném használni a mű nagy előnyét, hogy cukrászatban járatlanok számára is közérthetően, kellő részletességgel adja elő azokat a fogásokat, amiktől remekművet készíthet az ember.

Ötvös Zsuzsanna ugyanis imádja átalakítani nagyanyáink jól bevált receptjeit, ide belegondolva egy kis fortélyt, oda beleálmodva kis csavart, hogy a végeredmény laikusoknak is finom és elkészíthető legyen. (Persze, tud ő olyan egyedi cukrászkölteményeket megálmodni, mint a Kacsatepertős, sárgabarackos karamellfánk - agyam megállt pár pillanatra, hogy ízlelőbimbók szerinti összhatást elképzelje.) Jó alapanyagokból a gyakran lenézett klasszikusok is képesek hasítani. 

Az a bizonyos mézes krémes újragondolva

Ez a mű régebben jelent meg a HVG Könyveknél (2020-ban), nálam azért  került előtérbe, mert idén jelent meg a könyvforgalmazók polcain ennek továbbfejlesztett változata, Több mint desszert címmel. A kiadó észlelte, hogy már nem kapható, de érdeklődés mutatkozik iránta. így újranyomásra került a cím. (Igen, arról sem tettem le, hogy a Több mint desszertből is kipróbálok szerzői újragondolásokat, pár recept be is jelöltem, hogy amint a konyhában nem 29-30 fok lesz, hanem mondjuk csak 20, azonnal valamelyiket megalkotom. Mi lesz itt októbertől...!)

A Régi receptek, mai desszertek című könyvben Ötvös Zsuzsanna konkrétan 30 klasszikus süteményt gondolt újra, méghozzá kiemelkedő kreativitással: íz- és / vagy látványbeli csavarokat visz be az édesanyjától örökölt receptekbe, helyenként tányérdesszertté átdolgozva. Így kap a Duna-hullám egy könnyedebb vanília mousse-t, így kerül a mézeskrémes grízes dúsításába tejszínes lazítás és klasszikus lekváríz helyett homoktövis-narancslé kombó. Itt is megálltam pár pillanatra: honnan fogok én homoktöviscuccot szerezni? (Vannak bokraim, de még nem teremnek.) A sor így folytatható tovább, minden régi, tradicionális leírásba kerül valami új, amitől könnyebb, finomabb, ha úgy tetszik, korszerűbb lesz a megalkotott finomság. 

Isler kicsit másképp

Óriási előnye a műnek az is, hogy a recepteket böngészve számos konyhatechnológiai fogás kerül terítékre. Laikus szeme elé például ritkán kerül olyan recept, ami pontosan leírja, hogyan lehet sütésálló egy eredetileg folyékony lekvár... úgy vigyáznak rá a hozzáértők (már az összetevőkre és munkafolyamat leírására), mintha a szent grált őriznék. Vagy eszükbe sem jut, hogy ezt az alapfogást mások nem tudják...? Számos hasonló fogásról hull le a lepel, legnagyobb örömömre. Igen, aki kíváncsi arra, hogy lesz pudingpor nélkül vaníliaízű és megfelelő textúrájú egy krém, nagyon is jó helyen jár, a receptek már szinte csak bónuszt jelentenek a lelkes, de cukrásztechnológiában járatlan olvasónak.

Imádtam minden sorát - szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Dobos-torta, ​mákos guba, zserbó, hókifli és isler – mindenki ismeri és szereti őket, és óhatatlanul emlékeket idéznek fel. A nagymama utánozhatatlan, pihepuha mézes krémese; a kókuszkocka, amelyet kisgyerekként is boldogan mártogattunk a csokiba, majd meghempergettünk a kókuszreszelékben; a családi ünnepek elmaradhatatlan Esterházy-tortája…

A szerző 30 jól ismert, klasszikus receptet alakít át a mai ízlésnek megfelelően, nagyrészt a francia cukrászatra épülő technikákkal, többféle izgalmas textúrával, légiesebb állaggal, a megszokottnál kevesebb cukorral, de annál több természetes alapanyaggal. Az egyszerű pohárdesszertektől kezdve az aprósütemények és komplex torták alapreceptjei mellett izgalmas ízbeli variációs lehetőségeket is találunk.

„Zsuzsi számomra a desszertek egyik hazai királynője. Lenyűgöz az az elegancia és finom arányérzék, ahogyan alkot, és pont ugyanilyen módon tudja felfrissíteni és vonzóvá tenni a klasszikus süteményeket is.”

Mautner Zsófia

„Ötvös Zsuzsanna az egyik legkreatívabb magyar cukrászséf, aki képes arra, hogy még a méltán elfeledett klasszikusokból is könnyű és izgalmas, modern süteményt varázsoljon, ami visszahozza a legszebb nosztalgikus emlékeinket.”

Jókuti András, Világevő


Ötvös Zsuzsanna klasszika-filológia szakos doktori hallgatóként 10 éve indította el Praliné Paradicsom blogját. Először a csokoládé világa varázsolta el, majd olyannyira magával ragadta a cukrászat, hogy 2014-ben pályát váltott. Azóta több neves fine dining étteremben is dolgozott. 2018-ban jelent meg nagy sikerű első könyve Kreatív desszertiskola címmel. Jelenleg a Laurel Budapest cukrászséfje.

Fotó: Kaunitz Tamás 

Köszönöm a lehetőséget a HVG Könyveknek!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva,
ahol beleolvasó is található.

Kövess minket Facebookon is!

A képek a kiadó és a szerző oldalairól származnak.

Termékadatok
Cím: RÉGI RECEPTEK, MAI DESSZERTEK
Szerző: Ötvös Zsuzsanna
Kiadó: HVG Könyvek
Megjelenés: 2020. november 12.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635650149
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes