Sötét, édes bájital

Menekülés, polgárháború, a Gonosz ébredése és megtestesülése a középkori Kína törékeny (és rettenetes, helyenként mágikus) szabályai közepette - egy mondatban ez a lényege Judy I. Lin Teák könyve sorozatának második részét illetően. 

KÖNYVAJÁNLÓ
SÖTÉT, ÉDES BÁJITAL

Szerző: Judy I. Lin
Fordító: Weisz Böbe
Kiadó: Next21 Kiadó

A Méreggel átitatott varázslat című könyvben emlékszünk még a főhősökre? Ning, a szegénységből neves teamesterré emelkedő nő, Zhen hercegnő mellé kerül beosztásra, akivel jó viszonyba kerül. Találkozik a várban egy nagyon szimpatikus fiatalemberrel is, akiről (később) kiderül, hogy a száműzött herceg fia. Az országban titokzatos mérgezések szedik áldozatukat - Ningnek az a gyanúja, hogy ezek összefüggésben vannak az első rész végén bekövetkezett száműzetésükkel. Négyen próbálják megváltoztatni sorsukat, Zhen, a hercegnő, testőre, Ruyi, Ning és az ő testvére, Shu, aki éppen most lábadozik a teamérgezés utáni betegségéből.

Zhan Ningnek nincs egyszerű dolga a második rész elején: meg kell küzdenie a körözéssel amit koholt vádak alapján adtak ki ellene, meg kell értenie a hercegnő bizalmatlanságát és el kell nyernie bizalmát, túl kell lendülnie azon a tudaton, hogy a fiú, aki fontos neki, annak a férfinak a fia, aki (több mint biztos) a teamérgezési botránnyal közvetve megölte az anyját, és kezelnie kell azt a dühöt, hogy még ennyi idő elteltével sem tud beteljesülni bosszúja szülője sorsa miatt. Bár később rá kell döbbennie, hogy dühből és bosszúból még sosem keletkeztek igazságos cselekedetek.

Még mindig a középkori Kína törékeny szabályokkal körülbástyázott díszletei között járunk, ami  tele van misztikummal, teamágiával, zsarnoksággal és elnyomással, de már konkrétan a megjövendölt hercegnő és a száműzött herceg harcát figyelhetjük testközelből. A küzdelem  a hatalomért, Dàxīért folyik, miközben Ning azon töpreng, hogy mi az ő szerepe ebben a felállásban. Ráadásul tudomására jut, hogy a Gonosz - egy Gongyu nevű kígyó - már elindult, saját embereit kulcspozíciókba helyezte, mágiája az egész országot képes eltiporni. Kénytelen számításba venni, hogy a száműzött herceg támadása és a kígyó között lehet összefüggés.

A másik szálon az első részben megismert száműzött herceg fia próbálja kideríteni, mi az igazság apja ármányaival kapcsolatban, tényleg joga van-e a trónra, valóban hajlandó normális uralkodóként tenni majd a dolgát, ha hatalomra kerül, van-e létjogosultsága a bosszúnak, ami trónra ülteti őt. Kutatja, ki felelős a mérgezett teaszállítmányokért, mibe került a hatalom az apjának, és legfőképpen ő hajlandó-e ezt az árat megfizetni azért, hogy trónörökös legyen. Ning pedig minden gondolata mögött ott lapul, képtelen kitörölni agyából a fiatal lányt.

A műben továbbra is beépítésre került a középkori Kína történelmi tényei, legendái, az összetett karakterek és fordulatok simán fenntartják az olvasók érdeklődését. A regény tobzódik a misztikummal sejtelmessé, de egyben veszedelmessé tett cselekményvezetésben, miközben azért igyekszik modern női szempontokat is előtérbe helyezni, de nagyon finoman, ügyelve arra, hogy nehogy hiteltelenné váljon. A cselszövés alap, a gyógynövényfelhasználás ugyancsak, bár most más a történtek sava-borsa: Ning már nem mindenható shénnóng-shīt, hanem menekülő, körözött bűnöző, Kang pedig nem száműzött herceg fia, hanem seregek engedelmeskednek szavának, ami egészen más optikát jelent mindkettőjük számára. Az áldozathozatal jelentős szerepet kap a műben, és annak elfogadása is, hogy ha már meghozták azt, akkor ne legyen hiábavaló.

A kínai teaszertásoson alapuló fantasy, a Teák könyve-sorozat második része nem minden olvasónál került olyan szintű kedvencek közé, mint az első rész. Valószínűleg a Méreggel átitatott varázslat jobban tobzódott kalandokban és szerethetőbb, olvasó által azonosulni tudó karakterekkel és mozgatórugókkal, mint a második rész - hiába, a menekülés, az értsd meg a másikat és a moralizálás nem akkora amplitudóval bír, mint a szerezd meg, figyelj oda, légy résen, bizonyíts, állj bosszút és egy kezdődő szerelem vonalai. Kicsit vontatottabb a cselekmény, de még mindig képes volt fenntartani az érdeklődésemet, ami annak biztos jele, hogy megfelelő színvonalú cselekményvezetést olvasok. Nekem érdekes volt, szerettem.

Szerintem olvassátok! Link behúzva, 09-28

Fülszöveg

Egy ​királyság hanyatlása – feltámad az ősi gonosz.


Dàxī királyságba betette a lábát a gonosz – a száműzött herceg visszatért, hogy magához ragadja a hatalmat. Tömeges mérgezések híre terjed, a nép retteg, mindenki bizalmatlan.

Ning fiatal kora dacára máris nagy tudású teafőző mester, aki elkíséri Zhen hercegnőt a száműzetésbe. Velük tart Ruyi, a hercegnő hű testőre, és Ning testvére, Shu, aki nemrég épült fel betegségéből. A négy fiatal nő együtt útra kel, és a királyság szerte szövetségeseket keres, akikkel együtt eltávolíthatnák a betolakodókat, és visszavívhatnák a Zhent jogosan megillető trónt.

Ninget továbbra is rémálmok kísértik, amelyekben az aranykígyó háború és vérontás látomásait bocsátja rá. Ősi gonosz ébredezik, sokkal pusztítóbb, mint az emberek jelenkori, kicsinyes viszályai, talán az ország összes mágiája sem lesz elég ahhoz, hogy megakadályozza a pusztítást, és gondoskodhasson a világ fennmaradásáról.


Judy I. Lin, a New York Times bestseller szerző, a Book of Tea duológia (A Magic Steeped in Poison – Méreggel átitatott varázslat, és A Venom Dark and Sweet) írója. Tajvanon született, és fiatalon Kanadába vándorolt családjával. Orrát folyamatosan könyvekbe dugva nőtt fel, és szeretett képzeletbeli világokba menekülni. Most munkaterapeutaként dolgozik, de éjszakáit továbbra is képzeletbeli világok megálmodásával tölti. A kanadai prérin él férjével és lányaival.

Köszönöm a lehetőséget a Next21 Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!


Termékadatok
Cím: Sötét, édes bájital
Eredeti cím: A Venom Dark and Sweet
Szerző: Judy I. Lin
Fordító: Weisz Böbe
Kiadó: Next21 Kiadó
Megjelenés: 2024. április 30.
Kötés: Éldekorált puhatáblás
ISBN: 9786156606471
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes