Kultúrpara

2024. szeptember 9., hétfő

Te mit gyászolsz?

 Könyvajánló - Eleanor Haley, Litsa Williams: Te mit gyászolsz?

Bárcsak ​ne volna szükséged erre a könyvre! Ám sajátos jellege miatt a gyász nehezen érthető, és az emberek gyakran zavarba jönnek, amikor a tapasztalatuk nem egyezik az előre várt viselkedéssel. A gyásznak nincs kizárólagos formája és nincs meghatározott idővonala, így egyénenként igen eltérő lehet a vele való megküzdés módja is. Sokféle élethelyzet miatt gyászolhatunk: egy szeretett személy, az állásunk elvesztése, egy kapcsolat vége vagy egy költözés is járhat veszteségérzéssel. A könyv két szerzője mentális egészséggel foglalkozó szakember: 75 informatív és támogató listát állítottak össze, amelyek között fellelhetők az „ezt tedd!” és az „ezt ne tedd!” jellegűek, a bakancslisták, az interaktív listák, valamint – 5 kevéssé ismert tény a gyászról; – 4 ok, amitől a bűntudat még bonyolultabb, mint hinnéd; – 9 ötlet, hogyan tudasd a környezeteddel, mire van szükséged, és mire nincs; – 7 köznapi védekezési mechanizmus magyarázata. „Sok szempontból a kezelhetőség (és nem a leküzdés) a feladat. Vagy ha más célt akarsz kitűzni, akkor választhatod azt, hogy elviseled, az életed részévé teszed, együtt élsz vele, megérted, vagy ha ambiciózusnak érzed magad, esetleg még gyarapodsz is általa. Ezekből a célokból hiányzik az a fajta lezártság, amely például a bánat leküzdése esetén bekövetkezik, de meg kell jegyeznünk, hogy a gyász feldolgozása „folyamatos”, és az érintettek zöme nem tud csak úgy „túllépni” rajta. Meglehet, ez dermesztő gondolat, de hidd el, minden rendben lesz, majd meglátod! Ugyanis azzal párhuzamosan, ahogyan egyre inkább kibontakozik a kapcsolatod a gyásszal, nagy valószínűséggel rátalálsz majd a reményre és a gyógyulásra is, miután sikerül megváltoztatnod a hozzáállásodat, miként reagálsz és küzdesz meg a veszteséggel, és hogyan határozod meg a jelentéstartalmát. Épp ebben fog neked segíteni (reményeink szerint) ez a könyv.”




Őszintén szólva nem vagyok nagy híve az ilyen "segítő" listáknak, amelyek röviden felsorolják, mi tegyél vagy ne tegyél, ha... viszont ez a könyv nem ilyen, tényleg segít(het). Eleanor Haley és Litsa Williams Te mit gyászolsz? című könyve egy érzékeny és mélyreható útmutató a gyász feldolgozásához. A szerzők, akik maguk is tapasztalt szakemberek a pszichológia és a gyászfeldolgozás területén, arra törekednek, hogy segítsenek az olvasóknak megérteni a gyász folyamatát, és hogyan lehet azt egészséges módon kezelni. A könyv célja, hogy támogassa azokat, akik elvesztették szeretteiket, és útmutatást nyújtson a gyász különböző szakaszaiban.

A könyv első része a gyász fogalmát és annak sokféleségét tárgyalja. Haley és Williams hangsúlyozzák, hogy a gyász nem csupán a halálhoz kapcsolódik, hanem számos más veszteséghez is, például a válásokhoz, a barátságok megszűnéséhez vagy a munkahely elvesztéséhez. A szerzők bemutatják, hogy a gyász egyéni élmény, és mindenki másképp éli meg. Ezen a ponton a könyv segít az olvasóknak abban, hogy felismerjék saját érzéseiket és tapasztalataikat, és megértsék, hogy a gyász normális és természetes reakció.

A következő fejezetekben a szerzők részletesen bemutatják a gyász különböző szakaszait, beleértve a fájdalmat, a dühöt, a zavarodottságot és a végső elfogadást. Haley és Williams hangsúlyozzák, hogy ezek a szakaszok nem lineárisak, és az emberek gyakran visszatérnek korábbi fázisokhoz. A könyv gyakorlati tanácsokat is ad arra vonatkozóan, hogyan lehet megbirkózni a gyász nehéz pillanataival, és hogyan lehet támogatni másokat a gyászuk során.

A könyv harmadik része a gyászfeldolgozás különböző módszereit és technikáit tárgyalja. A szerzők hangsúlyozzák a közösség és a támogatás fontosságát, valamint a gyászterápia és a csoportos foglalkozások előnyeit. Emellett a könyvben található gyakorlatok és reflektív kérdések segítenek az olvasóknak abban, hogy mélyebben megértsék saját érzéseiket és tapasztalataikat, valamint lehetőséget adnak a gyász feldolgozására.

Ahány ember, ahány veszteség, annyiféle gyász - ráadásul az életkor is számít, amikor történik az adott veszteség. Az elmúlt két évben a családomat sok veszteség érte - elvesztettük nővéremet, apukámat és bátyámat is, meg én személy szerint az egyik szeretett cicámat. Ketten maradtunk testvérek a négyből, mi próbáljuk anyánkban tartani a lelket - legidősebb nővérem és én. Amikot nagyszüleim meghaltak, én 12 és 13 éves voltam, legidősebb nővérem 30. Beszélgettünk erről főleg fiatalabb nővérem halála után, hogy amikor mama meghalt, ő még csak 30 volt, fájt, szerette őket, de az élet rendje valahol eltemetni a nagyszülőket. Amikor viszont nővérem halt meg, már 50 volt, nővérem meg 49 - és sokáig nem tudott szabadulni a gondolattól, hogy mi van, ha ő lesz a következő, nem tudhatjuk. Két évvel később a 74 éves apánk és a 46 éves bátyám is másfél hónap különbséggel távozott, mindannyian váratlanul, hirtelen. A gyásszal és a veszteséggel pedig mindhárman, a legközelebbi hozzátartozóik, egészen máshogy küzdünk meg, ami a világnézetünktől is függ. Nővérem úgy gondolja, hogy meg van írva előre mindenki sorsa, és nem tudhatjuk. Anyám lavírozik sokféle hitvilág között, egyrészt keresztény, másrészt viszont hisz a lélekvándorlásban, az előző életekben és a szellemvilágban is. Én realista vagyok, szerintem a halál után semmi nincs, megszűnünk létezni, csak a még élők emlékeiben élünk tovább. Ez a gondolat pedig számomra erős támaszt és vigaszt nyújt, mert azt látom, hogy minden más túlvilágba vetett hit csak kétséget szül meg rágódást, hogy vajon mi van velük. Én tudom, hogy semmi. 

Persze nem csak a halál okozhat gyászt az élőkben: az emberi kapcsolatok vagy a munkahely elvesztése éppúgy egy gyászfolyamat, akkor is, ha saját döntés alapján történt, hiszen az identitásunk egy részét veszítjük el. Érdekes volt olvasni a könyvet a saját megélt gyászok fényében.




Összességében Eleanor Haley és Litsa Williams Te mit gyászolsz? című könyve egy értékes és támogató forrás mindazok számára, akik a gyász nehéz útján járnak. A szerzők empatikus megközelítése és szakmai tudása lehetővé teszi, hogy az olvasók ne csak megértsék a gyász folyamatát, hanem megtalálják a módját annak, hogy egészségesen és támogató környezetben dolgozzák fel veszteségeiket. A könyv végső üzenete az, hogy a gyász nemcsak fájdalmas, hanem egyben lehetőséget is ad a növekedésre és az új kezdetekre.

Köszönöm a lehetőséget a Partvonal Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése