Kultúrpara

2024. szeptember 18., szerda

Végzetes ajánlat

 Könyvajánló - Anders de la Motte, Måns Nilsson: Végzetes ajánlat


Az idilli Österlenben hétágra süt a nap. Ám amikor a nagy eseménynek számító vásáron holtan találnak egy hírhedt régiségkereskedőt, mindenkinek meghűl az ereiben a vér.

Hamarosan kiderül, hogy egy valószínűleg felbecsülhetetlen értékű műtárgynak is lába kélt. Peter Vinston felügyelő a szabadságát megszakítva azonnal akcióba lendül az ambiciózus helyi rendőrrel, Tove Espinggel az oldalán. Nem könnyíti meg a helyzetüket, hogy Gärsnäs kastélyában tévés forgatásra készülnek, és a környéken nyüzsögnek az érdeklődők. Minél több szálat göngyölít fel a furcsa páros, annál több kérdéssel találja szemben magát.

Az Österleni gyilkosságok című sorozat fordulatokban és humorban bővelkedő második kötetében a legnagyobb hőségben is háromrészes öltönyt viselő Vinston és a csetlő-botló, de felettébb éles eszű Esping újabb sötét bűntények nyomába ered. 




Vinston felügyelő a jól megérdemelt szabadságát tölti Österlenben, gyönyörű, igazi nyári napok, vízpart és pihenés vár rá, ráadásul most tartják az éves régiségvásárt is. Ebből fakad aztán a konfliktus: az egyik híres, ismert régiségkereskedőt meggyilkolják, ráadásul a piaci nyüzsgés közepén. Peter Vinston azonnal a kezébe veszi a nyomozást, és hamarosan segítséget is kap a fiatal, ambíciózus, kissé ügyetlen, de éles eszű Tove Espingtől. Ketten együtt bár nagyon különböző karakterek, bármilyen rejtélyes ügyet felgöngyölítenek. Aztán a közeli kastélyban tartott tévéforgatás alatt, a műgyűjtők közötti tumultusban még egy gyilkosság történik...

A szerzőpáros egész a végéig elhúzza a mézesmadzagot az olvasó orra előtt, és végig csak sejtjük, hogy mégis mi történt, mi a motiváció, ki a gyilkos. Igazi nyári olvasmány, egy könnyed, humoros krimi, nem túl véres, inkább vicces, sok szempontból a klasszikusokat idézi, de könnyed, mai stílusban. Ráadásul megmozgatja az agytekervényeket, nem is kicsit, miközben bemutat egy igen színes-szagos világot: a műgyűjtők és műkereskedők világát, amely bármennyire is magával ragadó és "nemes" tud lenni, ugyanúgy a pénz és az irigység hajtja, mint mindig és mindent. 

A két ellentétes karakterű - és talán egymással szemben némi ellenszenvet is érző - nyomozó kettőse további humorfaktort ad a történethez, úgy, hogy egyiket sem teszi közben nevetségessé, elhagyja azt a rossz régi klisét, hogy van egy mindenhez is értő zseniális nyomozó és egy kétbalkezes, néha véletlenül pont a közepébe trafáló, de amúgy elég vaksi lótifuti jobbkeze, aki a humort szállítja ügyefogyottságával és még jobban kidomborítja főszereplőnk zsenialitását, mentális és akár tesi képességeit és erejét. 

Igazán üdítő olvasmány volt, mely egészen a végéig lekötött, és határozottan várom Österlen újabb hátborzongató eseteit. 




Anders de la Motte 1971-ben született a svédországi Billesholmban, dolgozott rendőrként, biztonsági szakértőként, jelenleg nemzetközi biztonsági szakértő. Első regényét 2010-ben jelentette meg, amivel el is nyerte a Bűnügyi Svéd írók Akadémiájának elsőkönyves díját.
Måns Nilsson 1977-ben született, forgatókönyvíró és több sikeres regény szerzője, ez a második közös könyve Anders de la Mottével. Magyarra egyik kedvenc fordítóm, Dobosi Beáta fordította.

Köszönöm a lehetőséget a General Press Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése