2000 furfangos kvízkérdés

Könyvajánló - Dr. Kovács Attila: Dr. Kvíz

"Egy jó játék és némi derű mindenkinek jót tesz – Dr. Kvíz receptre írja fel Önöknek!"

dr_kviz_1_png.webp

A jó kvízek hosszú évtizedek óta szórakoztatják az embereket és számtalan tv-show keretén belül tehették próbára magukat játékosok, hogy műveltségüknek, csavaros észjárásuknak hála izgalmas nyereményekkel gazdagodjanak. Ez a fajta szellemi kihívás sokakat mozgat meg mind a mai napig és bizony sokan veszik a bátorságot, hogy jelentkeznek egy-egy ilyen játékra.

Ezek közé a bátrak közé tartozik Dr. Kovács Attila is, aki 1996-ban remegő lábbal lépett be a stúdióba, hogy kipróbálja magát Vágó István népszerű Mindent vagy semmit című műsorában. Onnan aztán egy nyereményautóval távozott és ezzel elindult kalandja a kvízekkel, vetélkedőkkel. Felsorolni is nehéz mennyiféle műsort járt végig. Nyert pénzt, tárgynyereményeket, de autóból sem az volt az utolsó, amelyet Vágó műsorában szerzett. Orvosként mindig kereste a szellemi kihívásokat, számára ezek a vetélkedők feltöltődést jelentenek. Azóta már aktív tagja a Kvízjátékosok klubjának, akikkel havonta játszanak és folyamatosan készül az újabb és újabb kihívásokra.

"Az igazi kvízjátékos belső mozgatórugója, hogy minen lehetségest megismerjen a világunkból, az összes témakörben jártas legyen és valamennyi feltett kérdésre, lehetőleg elsőként kapcsolva tudjon a versenytársak előtt válaszolni. Ezek eléréséhez persze nagy elszántság, türelem, jó idegek és a JÁTÉK iránti alázat szükséges."

Ezután megjelent a 21. Század Kiadó, akik különleges lehetőséget biztosítottak számára: miután olyan sok kérdésre válaszolt a kamerák előtt, eljött az ideje, hogy ő maga állítson össze egy gyűjteményt. A rutinos róka félve, de izgatottan vetette bele magát a projektbe, ami a szerző elmondása szerint időnként nehezebbnek bizonyult, mint a kamerák előtt válaszolni a kérdésekre.

Baráti körben már nem egy alkalommal szerveztünk játékestet, ez a kötet is tutira előkerül egy ilyen mókaparti megszervezésekor. Dr. Kovács Attila 2000 kérdést hozott nekünk, amelyek négy témakörre bontva szerepelnek a könyvben. Az első fejezetben 100 kis témakört és azon belül 500 kérdést találunk. Ezek jópofa villámkérdések, mint például "Hogyan hívja a legendás sorozat főhőse, Columbo felügyelő a kutyáját?" vagy "Melyik csillagkép része a Göncölszekér?". Öt kérdésből álló kis csomagok, amelyek egy-egy téma köré vannak építve, mint például Jég, kereszt vagy épp Tél.

A következő fejezet 500 kérdése feleletválasztós. Itt tíz kérdésből álló kérdéssorokat találunk. Vannak könnyebb, nehezebb és egészen furfangos kérdések is közöttük. Engem például ezzel a kérdéssel jól megfogott a szerző, csak tippelni tudtam: "Milyen típusú kereskedelmi egységben lehetett fizetni 1950-ben New Yorkban a világ első hitelkártyájával?" Válaszlehetőségek: benzinkút, étterem, játékáruház, szupermarket. Nekem valamiért logikusnak a benzinkút tűnt. A cikk végén elárulom, hogy vajon eltaláltam-e a helyes választ. :)

A harmadik fejezetben számos kérdésen véreztem el, akik ismernek nem fognak ezen lepődni: bulvár. Borzasztóan rossz vagyok benne. Színészek, zenészek, dalok, filmek, de megmentett a csúfos vereségtől a sport és a művészeti kérdések. Szerencsére bőven akadtak a fogamra való kérdéssorok is a 750 kérdésben, mert többek között van még életmód, élővilág, földrajz, tudomány és technika.

A kötetet a negyedik fejezet 500 vegyes tematikájú kérdése zárja. Nagyon szuper alapot adhat ez a kötet, ha valaki bele akarja vetni magát a kvízek világába. De arra is tökéletes, ha baráti társasággal, családdal rendezne valaki egy kvízestet. Minden kérdéssorhoz megtaláljuk a megfejetéseket is, szóval nem kell izgulni, a játékmester minden segítséget megkap, hogy levezényeljen egy ilyen mókát.

Extra a kötetben, hogy Dr. Kovács Attila a kérdéssorok között mesél néhány érdekességet az életéről. Többek között megtudjuk azt is, hogy miként lett a kvízek szerelmese, és azt is elmeséli, hogy összesen eddig szerepelt 53 félórás-órás showműsorban. Hihetetlen, hogy valaki ennyire belevetette magát ebbe a világba, de nem is csak ez a mennyiség a durva, hanem az eredményei. Ugyanis ebből, és most lehet tippelni, hogy vajon mennyit nyert meg, súgok: 50-et!!! Brutálisan szép eredmény. Parádés! Fel kell kötnie a nadrágot, aki a nyomdokaiba akar lépni, de ez a kötet tökéletes kezdetnek. :)

4343770.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Géniusz kvízkönyv

A Nagy Kocsmakvízkönyv

A Nagy Fotelkvíz

Megfejtés: A világ első hitelkártyát az USA-ban, a Diners Clubhoz tartozó 14 New York-i étteremben alkalmazták fizetésre 1950-ben, majd az év végére már ezer elfogadóhelyen, húszezer ügyfél számára tették lehetővé a vele való fizetést.

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes