A remény ereje

Reziliencia és öngondoskodás finn módra - ezt az alcímet viseli Maaret Kallio A remény ereje című kötete. A lényege, hogy nemcsak fel kell ismerni, hanem be is kell ismerni a tényeket, hogy a jó életben rossznak is helye van, de a helyes irány kijelölése mindig az egyénen múlik. Reménykedni erő nélkül maga a reménytelenség. 


KÖNYVAJÁNLÓ
A REMÉNY EREJE

Szerző: Maaret Kallio
Fordító: Mikó Katalin
Kiadó: HVG Könyvek

Hölgyeim és uraim, itt az idő elfogadni azt, hogy nem minden rajtunk múlik!  A világot árnyalt látásmóddal érdemes szemlélni, és tudomásul kell venni, hogy nemcsak sikereinkből, hanem kudarcainkból is van mit tanulni. Reziliencia a pszichológiában lényegében azt a tulajdonságot vagy helyesebben képességet jelöli, hogy az ember gyorsan vissza tudja nyerni eredeti, jó állapotát testi-lelki szenvedés, illetve nehéz élethelyzetek átélése után. Mert a jó életben is akadnak nehézségek, olyan - akár - meg nem érdemelt traumák, amik után a fal adja a másikat. A vigasz a kétségbeesés időszakára olyan kapaszkodó, ami után könyörületességet találhatunk magunk számára. A remény, ami éledni kezd, hogy lesz ez még jobb is, önmagában képes pozitív folyamattá tenni a felépülés, kilábalás időszakát. Nagyon fontos azonban, hogy erőt is csoportosítsunk át a tevékenységhez, mert anélkül a remény reménytelenségbe csap át. 

Ez mind nagyon szép, nyitja tágra szemét a fentieket olvasó személy, de hogyan? Honnan lehet erőt elővarázsolni, amikor maga alatt van az ember? Add át magad az életnek! - tanácsolja a szerző. Találd meg az igazi örömet, ismerd fel a rosszat, fogadd el a gyászt. Fogadd el, hogy át kell engedned ezeket és a hasonló érzéseket is magadon, hogy nem lehet megúszni a traumákat - csak arra van hatásod, hogy mit kezdsz a fentiekkel. A remény erővel párosulva perspektívát nyújt ezek feldolgozására, a tudatosság a rossz élmények, történések átgondolásával és helyes értékelésével már önmagában törekvés a jó életre és a nehézségekből való felépülésre. Nagyon fontos: a remény nem naiv, vakhit! Nem jámbor szerencsétlenek mantrája!

De hogyan lehet a traumákat helyi értékén kezelni, feldolgozni és felépülni belőle? A szerző pontosan ezekre keresi a választ A remény ereje című kiadványában. Folyamatokat analizál, kiértékel és megoldási lehetőségeket kínál, kutatási eredményeket citál, miközben anélkül tanít, hogy papírízűvé válnának mondatai. "A remény erős, értékalapú irányt teremt, és hitet ad, hogy lehetőségünk van a jóra." Erős mondat, nem? A remény az élet központi ereje.

Nincsenek gyors megoldások, szögezi le Maaret Kallio mindjárt a kiadvány elején, nincsenek garantált megoldások és senki sem tehet másnak olyan ígéretet, hogy az élet nehéz dolgait ki lehet cselezni. Mindennek időt kell hagyni, a jó élethez sokszor nem is kell egyéb, mint elegendő megbékélés életünkkel, önmagunkkal, értékeinkkel, tetteinkkel. "A megelégedés gyakran beszédesebb mérce a boldogságnál is."

De hogyan? hogyan?! Hát... ehhez el kell olvasnod a művet! Nem lesz nehéz, mert olvastatja magát, sok okos és bölcs meglátás készteti a mű abszolválóját bólogatásra és AHA élményekre. Ja, hogy ezt így? Hogy így is lehet...? Mekkora ökör voltam, hogy erre nem is gondoltam! - jómagam legalábbis ilyen térdcsapkodások között lapozgattam a kötetet.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Miért fontos elfogadnunk, hogy a kiszolgáltatottság érzése az élet része?Milyen módszerek segíthetnek arra fókuszálni, amit valóban irányítani tudunk?
Hogyan ismerjük fel és értékeljük a jót az életünkben?

Napjainkban számtalan külső bizonytalanság és állandó változások közepette kell megtaláljuk életünkben az egyensúlyt. Maaret Kallio finn kognitív pszichológus, szexuálterapeuta és mindfulness coach szemléletes példákon és átfogó kutatási eredményeken keresztül világít rá, hogyan lehetünk reziliensek finn módra, árnyalt látásmóddal szemlélve a világot, erőt merítve nemcsak a sikereinkből, de a nehézségekből is, valamint értékelve mindazt, amink van.
A szerző konkrét tanácsainak segítségével támogatóvá és türelmessé válhatunk másokkal és önmagunkkal szemben, és könnyebben elfogadjuk, hogy nem minden rajtunk múlik.

„Ha az életünk és mi magunk is tökéletesek lennénk, semmi szükségünk nem lenne reményre.”


Maaret Kallio

Kognitív pszichológus, szexuálterapeuta és mindfulness coach

Köszönöm a lehetőséget a HVG Könyveknek!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!
A képek a kiadó oldalairól származnak.
Termékadatok
Cím: A remény ereje
Szerző: Maaret Kallio
Kiadó: HVG Könyvek
Oldalak száma: 280
Megjelenés: 2023. november 03.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635653812
Méret: 210 mm x 145 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes