Az Átkozott

Könyvajánló - Beatrice Salvioni: Az Átkozott 

"Talán ​ezt jelenti felnőtt nőnek lenni: nem a vérzést, ami havonta egyszer jön meg, nem a férfiak megjegyzéseit vagy a szép ruhákat. Hanem azt, hogy a szemébe nézek egy férfinak, aki azt mondja: „Az enyém vagy”. És azt felelem: "Én nem vagyok senkié.""



Monza, 1936. A Lambro partján két kamasz lány próbálja eltüntetni egy férfi holttestét, akinek az ingén nemzeti színű jelvény és fasiszta vesszőnyaláb díszeleg.

A holttestig vezető történetet Francesca meséli el. A tizenkét éves kislány polgári családjában rendezett, unalmas életet él, legfőbb gondja, hogy szaporán lépkedjen a misére és illedelmesen viselkedjen az asztalnál. Vágyakozva figyeli a Lambro-parti vadócokat, leginkább a vezérüket, Maddalenát, aki mezítláb, felhúzott szoknyában, összekaristolt lábbal játszik a fiúkkal a sárban. Arról ábrándozik, hogy barátnők lesznek, annak ellenére, hogy a lányról azt beszélik, mindenkire szerencsétlenséget hoz, úgy is hívják: az Átkozott.

Az abesszíniai háború hátterében a két lány együtt próbál eligazodni az összekuszálódott világban. Együtt küzdenek az igazságtalanság és a hatalmi visszaélések ellen, amelyek különösen a nőket sújtják. Sok minden megesik velük, mire maguk mögött hagyják a gyerekkort. Egyiküknek meg kell tanulnia bízni, másikuknak pedig önmagáért kiállni.

Beatrice Salvioni első regényében két kamasz lány egymásba fonódó felnövéstörténetén keresztül mozgalmas képet fest a bontakozó olasz fasizmusról és a rezsim árnyékában boldogulni próbáló kisemberekről.

Az ő világukban csak két bizonyosság létezett. Az első: a megmagyarázhatatlan dolgokat vagy az ördög küldte, vagy az Úristen, attól függően, hogy olyan emberrel történtek-e, akit rendesnek tartottak, vagy olyannal, akit alávaló gazembernek ítéltek. A második: a férfiak soha nem tehetnek semmiről.

Az Átkozott az 1930-as évek északolasz kisvárosában, Monzában játszódik, a főhős és a narrátor egy középosztálybeli család 12 éves lánya, Francesca, aki a mélyen vallásos katolikus dogmák és népi babonák mentén meghatározott szigorú, képmutató világban él - vagy inkább haldoklik a rengeteg korlát között.

A kislány egy napon találkozik Az Átkozottal, és ez a találkozás egy egészen más világot mutat be neki. Egy munkás családból származó lány, az Átkozott, a kiközösített Maddalena tükröt tart az álszent, korlátolt és buta társadalom elé, kiáll az egyre elharapózó szélsőségekkel szemben és küzd az igazságért. Bár a két lány merőben eltérő közegben nevelkedett, a köztük lévő kapocs megmutatja, hogy a fojtogató közegben két hasonló lélek mindig megtalálja egymást, és barátságuk eltörhetetlen, elszakíthatatlan köteléket von kettejük közé. 

Francesca elkezd kinyílni és szembeszállni a korábban válasz nélkül elszenvedett igazságtalanságokkal, a mindig kemény, kitaszított Maddalena pedig szép lassan megenyhül, és megmutatja, hogy belül mennyire törékeny, tele van kétségekkel, a külső páncélzat csupán egy védekezés az ártó külvilággal szemben.

Egyfelől ott volt az az élet, amelyet ismertem, másfelől meg az, amelyet az Átkozott mutatott meg. És mindaz, amit eddig helyesnek véltem, egyszerre eltorzult, mint a tükörkép a mosdó vizében, amikor megmossuk az arcunkat. Az Átkozott világában azon versenyeztek, ki szerez több macskakarmolást, és a fájdalmat csak lenyalta az ember a vérrel együtt. Ebben a világban nem lehetett olyat játszani, hogy mások vagyunk, mint valójában, és ha fiúkkal beszéltünk, a szemükbe néztünk.

A peremen állva figyeltem a világát, készen arra, hogy belevessem magam. Alig vártam, hogy lezuhanjak.

Eközben nyomon követhetjük a közbeszédben és intézményi rendszereken keresztül is egyre inkább beszivárgó fasizmust, ahogy azt a folyamatot is, hogy az eszmével egyet nem értő apa a család anyagi és rangbéli reményei és boldogulása érdekében hogyan dörgölőzik ehhez a hatalomhoz. Sajnos ezrével éltek ilyen emberek és élnek ma is, akik bár nem értenek egyet az épp aktuális "erősemberrel", a boldogulás érdekében mégis letérdelnek neki. Az ilyen szélsőséges esetekben azonban ez nem egyszer végződik tragédiával.

Különös, magával ragadó, sodró lendületű regény Az Átkozott, amelyben a legfőbb szereplő a barátság és a hűség, különösen a nehéz, képmutató és szélsőséges időkben. Jó stílusban megírt, sokszor költői képekkel operáló leírásaival Beatrice Salvioni joggal került a népszerű kortárs olasz írók sorába, Todero Anna pedig ezúttal is remekelt a fordítás során. 



Beatrice Salvioni (Monza, 1995) jártas a középkori harcművészetben, és megmászta a Monte Rosát, a Svájc és Olaszország határán magasodó masszívumot, melynek legmagasabb csúcsa a Dufoursptze 4634 méterrel. 2021-ben végzett az Alessandro Baricco által alapított torinói Holden Íróakadémián, és ugyanebben az évben Calvino-díjat nyert elbeszéléseivel. Az Átkozott az első regénye, 32 nyelven jelenik meg, és a közeljövőben tévésorozat is készül belőle.

Köszönöm a lehetőséget a Park Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes