Egy házassági portré

 Könyvajánló - Maggie O'Farrell: Egy házassági portré

A ​nagy sikerű Hamnet című regény szerzője ezúttal a reneszánsz Itália sokszínű világát kelti életre. Lucrezia de' Medici portréján keresztül megismerhetjük a Medici család és a firenzei udvar mindennapjait, különleges szokásait.
Lucrezia, Cosimo de' Medici nagyherceg legkisebb lánya mellőzötten és meglehetősen szabadon éli életét apja firenzei palazzójában: bejárása van a palota legrejtettebb zugaiba, megfigyeli az udvar titkos működését, és képzeletét a művészet iránti rajongás tölti ki. Azonban legidősebb nővére, Maria, Ferrara hercegének jegyese váratlanul meghal, és Lucreziának akarata ellenére a helyébe kell lépnie: Alfonz herceg őt veszi el feleségül, és viszi magával udvarába.
A fiatal lány egy teljesen ismeretlen közegbe kerül, amelyben nehezen igazodik el, ráadásul érkezését nem mindenki fogadja örömmel. A legkiszámíthatatlanabb maga a férje, aki időnként kedves, személyre szabott ajándékokkal halmozza el ifjú feleségét, majd a legváratlanabb pillanatokban előtör belőle a kegyetlen politikus, akitől még saját családtagjai is rettegnek.
Miközben Lucrezia modellt ül a portréjához, amelynek munkálatait maga Alfonz felügyeli, világossá válik számára: ha nem sikerül minél előbb örököst szülnie, az akár még az életébe is kerülhet.




A könyv egy magával ragadó, letehetetlen, dühítő történelmi regény. Dühítő, mert abban a korban egy nőnek mindent el kellett viselnie, mert vele szinte bármit megtehettek. Még Cosimo de' Medici ötödik gyermekével, Lucreziával is. A lányt fiatalon adták férjhez Ferrara hercegéhez, Alfonso Il d'Estéhez, akit a könyv végig Alfonznak nevez. Bár uralkodóknál szokás magyarítani a keresztnevet, Alfonso nem volt valódi uralkodó, csak egy főméltóság a városában és közvetlen környezetében. Cosimo és Lorenzo de' Medici nevét sem szoktuk magyarítani, pedig ők talán nagyobb méltóságok is voltak Alfonsónál. Na mindegy, ez egy részletkérdés igazából. 

Maggie O'Farrell a reneszánsz Itália gazdag és bonyolult világát varázsolja elénk ebben a regényben, középpontban Lucrezia de' Medici túlságosan rövid életének bemutatásával. A történet a Medici család hétköznapjaiba, valamint Firenze udvarának különleges szokásaiba és politikai intrikáiba kalauzolja el az olvasót. Lucrezia, Cosimo de' Medici legkisebb lánya, a palota rejtett zugainak felfedezése közben megtapasztalja a hatalmi játszmák és a művészet iránti szenvedély különös egyensúlyát.

A fiatal Lucrezia életét erősen befolyásolja, hogy nővére, Maria váratlan halála miatt hirtelen Ferrara hercegének, Alfonsnak feleségévé válik. A lány életének e fordulópontja nem csupán személyes dráma, hanem politikai kényszer is, amely a reneszánsz Itália nőinek sorsát meghatározta. Lucrezia új, ismeretlen környezetbe kerül, ahol férje hatalma és gondolkodása ellentmondásos: az udvari élet gazdagságának öröme és félelme keveredik, miközben a fiatalasszony próbál alkalmazkodni új helyzetéhez.

Maggie O'Farrell írásmódja érzékletesen közvetíti Lucrezia küzdelmét az ismeretlennel, hiszen férje viselkedése hol szeretetteljes, hol pedig könyörtelen, amit Lucrezia nehezen emészt meg. A férfi hol ajándékokkal halmozza el feleségét, a következő pillanatban pedig  könyörtelen és erőszakos a környezetéhez és Lucreziához egyaránt. Ez a kettősség mélyíti a feszültséget és a drámát, miközben Lucrezia próbálja megtalálni a helyét ebben a zavaros világban.




A regény középpontjában álló portré, amelyen Lucrezia modellt ül, szimbolikus jelentőséggel bír: a lány nemcsak a férje elképzeléseinek tárgyaként létezik, hanem a gyermekszülés sürgető kényszere miatt a saját identitását is keresni kénytelen. O'Farrell érzékletesen ábrázolja, ahogy Lucrezia belső világát a művészet iránti vágy és a politikai elvárások feszültsége formálja.

Összességében az Egy házassági portré egy lebilincselő, magával ragadó és egyben dühítő történelmi regény, amely nemcsak Lucrezia de' Medici életének változásait idézi meg, hanem általánosabb értelemben is rávilágít a női szerepek bonyolultságára a történelem ezen időszakában. Maggie O'Farrell érzékenyen világít rá, hogy milyen harcokat vívhatnak a nők a hatalom, a családi kötelékek és az önazonosság keresése érdekében.

A kötet Schultz Judit forításában került a magyar olvasók elé.

Köszönöm a lehetőséget az Európa Kiadónak! A könyv a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.







Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes