Levedi lánca

Két tizenhároméves különleges kavicsokra bukkan Budakeszin és környékén - onnantól megváltozik az életük. Történelmi időkből származó furcsa álmok gyötrik őket, amikben önmaguk arcát ismerik fel, egy ezer évvel ezelőtti táltos főszereplésével. Budakeszit átok sújtja, amit a két kamasz tud feloldani. Izgalmas, mozgalmas ifjúsági regény Budakeszi helytörténeti adatai felhasználásával. 


KÖNYVAJÁNLÓ
LEVEDI LÁNCA

Szerző: Mechler Anna
Kiadó: Manó Könyvek

Mira és Levente tizenhárom éves, hetedikes gyerekek, kiskamaszság küszöbén, amikor már fontos az igazságérzet és a kaland, de még vérciki a másik nem képviselőjével mutatkozni, pláne nem bandában, hanem csak úgy kettesben. Ez a két gyerek egymástól külön egyforma kavicsokat talál, először Mira, majd Levente. A lány észreveszi Levente kavicsfelvételét a földről, üzen is neki: ne ijedj meg, ha éjjel furcsákat álmodnál. És Levente furcsákat álmodott... Valami történt velük, ami egy ősrégi történethez és egy szintén ősrégi nyaklánchoz fűződik - na meg Budakeszihez. Aztán az iskola idős portása vérző fejjel kiesik a szertár egyik szekrényéből és valami kápolnáról hadovál. Ami még érdekesebb, egy honfoglaláskori zablapálcával verték fejbe. Ahogy haladunk a cselekményben, mindig egy fura kalapos, sima, minta nélküli cipőtalpos férfi tűnik fel, amikor hőseink felfedeznek egy-egy kavicsot a nyakláncból. A gyerekek minden furcsaság ellenére azt érzik, hogy a folyton felbukkanó táltos (ha ő az) jót akar nekik. Ettől még azért ijedtek nagyon.

Mira és Levente tehát a kavicsok megtalálása óta furcsákat álmodik, és folyamatosan két idősík gondolataival van tele a fejük. Mint kiderül, Levedi fogatlan öreg a honfoglalás korából, táltos, varázserővel bír: amikor a múltban megvádolták, elátkozta a helyet. A két fiatal kénytelen-kelletlen nyomozni kezd, érzik, hogy másképpen nem szabadulhatnak rémálmaiktól, csak úgy, ha megfejtik a rejtélyt. Budakeszi helytörténete jelentős szerepet játszik a történetben - elhordhatják régi korok köveit, de a hely szelleme marad -, csak a két fiatal még nem tudja, nekik mi dolguk ezzel. Furcsa álmok, amikben ők is szerepelnek, meg a táltos is. Az iskola tanárai közül néhányan mintha tudnának valamit, mert igen falaznak nekik vagy "véletlenül" pont ott vannak, ahol a fiataloknak szükségük van rájuk. Egy nyomozó pedig rá van gyógyulva az iskolára, a gondnok esetét összefüggésbe hozza a Történeti múzeumban elkövetett rablással. Levente kifejezetten rosszul érzi magát a mágiával teli helyzetben: ő a 2x2=4 fajta igazságokat szereti, a rendhagyó, nem szokványos feladatokhoz nem fűlik a foga, a racionalitásban bízik csak. Na, itt azt kénytelen félretenni! 


Kedves, izgalmas, informatív ifjúsági regény, ahol a kalandok remekül korrelálnak Budakeszi helytörténeti tényeivel. A karakterek hozzák a kamaszok elvárt, de még inkább ismert vonulatát és a rájuk jellemző ismérveket: dacos, lány / fiú utáló jellemzők, kezdődő hormonális változások okozta jó érzések és fel nem ismert, de már bimbózó odafordulási igények a másik nemhez, az érdeklődési különbözőségek nemek szerinti oszlásban, szülőkhöz való viszonyulások, hogy csak párat említsek a könyvben citáltakból.

A cselekmény alapötlete a táltossal kitalált, de számos más történelmi tény szerepel ebben az ifjúsági regényben, ami budakeszii illetőségű. Az már biztos, hogy Budakeszi területe az ókorban is lakott hely volt, hogy Géza fejedelem kora óta temetkezési helyek találhatók benne, hogy a történelem viharai többször is végigsöpörtek a településen, gyakran elnéptelenedett, máskor új betelepülők vetették meg a lábukat a helyen, Mezei Mária pedig valóban ezen a településen élt, nem véletlenül lett beleszőve a történetbe. A szerző ismeri Budakeszit, kutatásai és térbejárásai alapján írta meg a Levedi lánca című ifjúsági regényt. A mű igényes kötésben került a boltok polcaira, a kiadó munkatársai 10 éves kortól ajánlják olvasásra.

Szerintem olvassátok! Engem hatvanasként is elvarázsolt. Link behúzva, 10-07

Fülszöveg

A hetedikes Levente életét a fociedzések, a tanulás és az évfolyambulira szervezett szabadulószoba tölti ki, míg egy délután, kutyasétáltatás közben egy lapos kavicsra nem bukkan, ami furcsa események sorozatát indítja el. A fiú aznap éjjel különös álmot lát: csúcsos fejfedőt viselő férfiak árulónak kiáltanak ki egy Levedi nevű táltost, aki elátkozza őket. Másnap a szertár szekrényéből ájultan esik ki a portás, és a rendőrség is nyomozni kezd, míg Levente és évfolyamtársa, Mira újabb és újabb kavicsokat találnak…
A kalandokban bővelkedő regény Budakeszire viszi olvasóját; a település múltja egy izgalmas nyomozás során bontakozik ki.


Mechler Anna
Író, eredeti foglalkozása zenetanár, karvezető.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett doktori címet egyházzenéből. Négy gyerek édesanyja, a Csavaros történetek, a Kerék-mesék és a Virágtündérek titkai-sorozatok szerzője. Történetei nemcsak szórakoztatnak, hanem rengeteg hasznos információt is megtanítanak a gyerekeknek. 

Köszönöm a lehetőséget a Manó Könyveknek!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti képre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!

Termékadatok
Cím: Levedi lánca
Szerző: Mechler Anna
Kiadó: Manó Könyvek
Sorozat: Új kedvencek
Oldalak száma: 312
Megjelenés: 2023. április 18.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635843206
Méret: 197 mm x 140 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes