Ments meg!

Egy erős (és forró) nyári reggel álmos perceitől kora délutánba hajló órájáig abszolváltam a legújabb magyarul megjelent Musso regényt, a Ments meg! címen futó történetet. (Igen, nem tudtam letenni.) Izgalmas, misztikus, romantikus, krimibe hajló, sokszereplős regény, ahol az egymást sem ismerő karakterek vékony szállal kötődnek egymáshoz, ahol a tragédiák ellenére is kisüt a nap, és ahol nem lehet szerepe se bosszúnak, se neheztelésnek. Hiszen sosem tudhatod, mit (vagy kit) hoz a holnap. 

KÖNYVAJÁNLÓ
MENTS MEG!

Szerző: Guillaume Musso
Fordító: Gyárfás Vera
Kiadó: Park Kiadó

Frederica éppen terhes, amikor 30 évesen öngyilkos lett. Férje, Sam Galloway, orvos, egyszerűen képtelen szabadulni attól a gondolattól, hogy Frederica miért tette, amit tett, talán ő nem figyelt eléggé rá? Van egy titka, amit már csak a sírkőnek mert elregélni, azt is az asszony halála után egy évvel. Nem, nem csalta meg Fredericát, nem, nem is pénzkérdésről van szó - valami más a titka. Mind a ketten nyomornegyedből szabadultak ki, gyerekkori szerelemből lett házasság és jól szituált, középréteghez tartozó anyagi biztonság.

Juliette Beaumont sebezhető, önbizalomhiányos 28 éves lány, aki Franciaországból azért telepedett át New Yorkba, hogy színésznői babérjait megcsillogtassa és kitörjön kisszerű létéből, ahol állandó anyagi problémákkal küzdött. Nos, nem sikerült, ezért már meg is vette jegyét a hazaútra, ahová nem nagy örömmel készülődik: családja nem is rejti véka alá azon véleményét, hogy Juliette bohém és felelőtlen. Hazautazása előtt felpróbálja távol lévő szobatársa márkás ruháit, kénytelen megállapítani, hogy még a szeme is másképpen csillog a minőségi darabokkal a testén. Magán is hagyja, így lép ki a manhattani utcára, ahol majdnem elgázolja az özvegységében munkába temetkező, figyelmetlen Sam. A többi... a többi már történelem.

De mielőtt történelem lehetne, még történik egy-két váratlan esemény. Először is Juliette ügyvédként  mutatkozott be a férfinek, holott valójában felszolgáló egy csehóban, majd repülőre szállt, ami lezuhant. Az érkezési oldalon az utasokat tájékoztatók külön utasítást kaptak, mi történjen, ha egy Juliette Beaumont iránt érdeklődnek. Nocsak, nocsak.

Nos, innentől elindul a misztikum-mágiacunami (egy tájékoztatást nyújtó zsaru valójában már 10 éve halott), és szegény Sam Galloway csak kapkodhatja a fejét, hogy teúristen, most mi van, hogy előzze meg a megelőzhetetlent, mit csináljon, hova forduljon és egyáltalán, mikor tesz jót és mikor nem - az olvasók pedig ugyanúgy értetlenül rázzák a fejüket, miközben haladnak a sztorival, mint Sam. Illetve dehogyis! Miután a dramaturgia elég erős oldala Mussonak, így sokkal, de sokkal értetlenebbül ül az ember a könyv előtt, hogy most azonnal szétcincállak, falhoz váglak, de legalábbis a végére lapozok, ha nem mondasz többet a dologról. Éééés nem mond többet a dologról, csak lassan csepegteti az információkat! Egyre halmozódnak a rejtélyek, a gyors és hihetetlen tartalmú párbeszédek, Samnek az a gyanúja a rettenetesen különös nőről - aki "jóslatokkal" bombázza, holnapi újság szalagcímét mutogatja -, hogy nem feltétlenül hazudik, de ha így van, az maga a rettenet, maga a megdönthető vélelem, amit addig a világról és annak működéséről tudni vélt.

Összetett karakterek tobzódnak a műben, az egyikről kiderül, hogy a nagy kihagyás után visszatért... khm... valaki "élete" sem fenékig tejfel és drámák nélküli, hogy Sam figurája is maga a sokoldalúság. Az epizódszereplőnek számító Mark Rutellivel, a zsaruval is együtt rójuk a leszokni az alkoholról, nem leszokni az alkoholról köröket, de ha leszokni, kinek-minek? A benne lángoló harag önpusztításra sarkallja, de pontosan érzi, hogy ezt a haragot csak hajszál választja el a komoly embereket jellemző elszántságtól. Tud-e változtatni? És a pap karaktere, aki hinni akar egy jószándékú, megértő és együttérző istenben, de nem téved-e a fentieket illetően? Minden mindennel és mindenki mindenkivel összefügg - csak ki kell várni a történet végét. Pont ettől olyan izgalmas, ahogy a kiszámíthatatlanságot egybe fűzi az eleve elrendeltséggel (?!), és az olvasó (én) már csak azért rimánkodik, hogy végre valaki kapcsolja már fel a villanyt ebben a történetben, és hadd mehessen mindenki nyugodtan tovább a dolgára. Én speciel pezsgőt bontani a vasárnapi ebédhez...

Szerintem olvassátok! 

Fülszöveg

Véletlen, sors, eleve elrendelés? Egy varázslatos szerelem története

A Broadway szívében egy téli estén Juliette, a csinos, huszonnyolc éves francia nő és Sam, a fiatal New York-i gyermekorvos útjai keresztezik egymást. Juliette attól való félelmében, hogy csalódást okoz, ügyvédnek adja ki magát, a férfi pedig kötődéstől való félelmében úgy tesz, mintha házas lenne, pedig a felesége már egy éve halott.
A hazugságok ellenére egy felejthetetlen hétvége vár rájuk, és egymásba szeretnek. Juliette-nek azonban vissza kell térnie Párizsba, Sam pedig nem tudja a lányt maga mellett tartani.
Az Európába tartó repülőgép nem sokkal a felszállás után az óceánba zuhan, de a kapcsolatuk még korántsem ér véget…


Guillaume Musso Franciaország egyik legsikeresebb kortárs írója. Fordulatos, finom humorú és az élet szépségébe vetett hittel teli regényeit több tucatnyi nyelvre fordítják

Köszönöm a lehetőséget a Park Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is! 

Termékadatok
Cím: Ments meg!
Szerző: Guillaume Musso
Kiadó: Park Kiadó
Oldalak száma: 332
Megjelenés: 2024. február 19.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789636330804
Méret: 210 mm x 140 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes