Nők a hálóban

Romantikus csalás - kik az áldozatok, mi jellemző az elkövetőkre? Tényleg áldozattá válhat bárki a témában? Nők vallanak anyagi-érzelmi kifosztásukról, megszólal a nyomozó, pszichológus, kriminológus a bűnelkövetési szokásokról. És hogy miért fontos Janecskó Kata Nők a hálóban című könyve? Hogy Te, meg Te, meg Te ne járj így! 


KÖNYVAJÁNLÓ
NŐK A HÁLÓBAN

Szerző: Janecskó Kata
Kiadó: 21. Század Kiadó

A szerelmet keresték - csalóra leltek, olvasható a könyv fedlapján Janecskó Kata Nők a hálóban című könyvének alaphangját megadva. Bűnözőkről van szó, akik mentálisan sérült, vagy kényes élethelyzetben sebezhető, esetleg a való világhoz nem eléggé dörzsölt lányokat, asszonyokat használnak ki szerelem, szeretet, vonzódás színlelésével, miközben hasznot húznak belőlük. Egy rokon váratlan halála, egy hirtelen utazás szükségessége, egy szívet-lelket nyomó hitel kifizetése, vagy a váratlanul tönkremenő mobiltelefon cseréje mind-mind olyan légből kapott kiadás, amiket megemlítenek a kiszemelt és már behálózott áldozatnak, fél szemmel lesve-várva a hatást, hogy hajlandó-e az illető kinyitni értük a pénztárcáját. Senki sem hinné el, hogy akár vagyonokat is képesek kihúzni az arra hajlandó nőből, hogy utána bottal üsse a nyomukat - felszívódnak. Ha megtalálják őket a kellően dühös áldozatok vagy azok erősen ingerült hozzátartozói, a csillagokat is lehazudják az égről.

Mondhatnánk, hogy így jártak, és igen, vannak közöttünk bőven olyan habitusú a gyengébbik nemből, akik simán felismernék a csalót a szabvány szövegeikről, körberöhögnék őket a pénzszerző ötleteikkel együtt, de hölgyeim, nem vagyunk egyformák. Nemcsak fehérgalléros bűnözés létezik, az elkövetők nemcsak rosszarcú emberek, akik leütik és kirabolják a járókelőket, hanem bizony sűrűn előfordulnak gazemberek a háló- és csetszobákban is. Befonják, behálózzák szép szavakkal áldozataikat, lenyúlják, kicsalják az értékeket szerelem ígéretével, majd tovább állnak. Janecskó Kata róluk, módszereikről ír, nagy empátiát tanúsítva a pórul jártaknak. 

Ezek a lányok, asszonyok romantikus csalás áldozatai, akik kettős traumától szenvednek: anyagi kifosztásuk mellett érzelmeikben is mélyen megbántottak. Hiszen ki ne remélné-akarná, hogy önmagáért szeressék? Hogyan ne robbanna benne a csalódás, elvesztve önbizalmát, és elvesztve a párkapcsolatok kezdeményezéséhez vagy elfogadásához fűződő bizalmát?  A szerző körbejárja, hogy hány féle romantikus csalás létezik, hogyan viszonyulnak ahhoz a becsapott nők, amikor rádöbbennek, hogy szerelem ígéretével tulajdonképpen meglopták őket. Kitér arra, hogy miért válhat ilyen eset áldozatává szinte bárki, és hogyan néz ki a világ a csalók szempontjából - elárulhatom, hogy nagyvonalú, jómodorú emberek, akik úgy hazudnak bárkinek szinte bármiről, mint a vízfolyás. Könnyű pénzkereset, minimális energiabefektetéssel, jobb, mint egy gyártósoron álldogálni és monoton melót végezni. Minden hájjal megkentek, legfőbb jellemzőjük, hogy képtelenek leállni, nincs számukra "elég", a legutolsó fillért is kicsalják áldozataikból, nem számít, hogy halálos beteg-e valaki,  akkor is fejik anyagilag: minden emberség hiányzik belőlük.

Megszólal a műben kriminológus, pszichológus, csaló és áldozata, nyomozó, önvédelmi szakértő, akik valamennyien saját hivatásuk szemszögéből elemzik a történteket. Természetesen a szöveg döntő többsége nők vallomásairól szól, akik hinni szerettek volna az akár gyermekkoruk óta dédelgetett Nagy Ő-ben, de csak csalókba botlottak bele. Janecskó Kata a Tinder-csaló című dokumentumfilm megnézése után fordult a magyarországi hasonló esetek felé, kezdte el feltérképezni a magyar valóságot a romantikus csalásokkal kapcsolatban. Ahogy belemerült az oknyomozásba, nemcsak áldozatokat talált, hanem kemény nőket is, akik megleckéztették a pénzükre áhítozó bájgúnárt.

És hogy miért lett könyvben összeszedve mindez? Mert évente Göd lakosságának megfelelő számú áldozat kerül emberségükből kivetkőzött csalók kezébe. Mert jelentős anyagi kárt okoznak. Mert nem volt könnyű az áldozatoknak beszélni, nyilvánosság elé tárni bajaikat, de azért tették, hogy mások ne járjanak így. Magam is tapasztaltam, milyen mentalitásúak az ezzel érintett nők - ismerek pár olyan embert a környezetemből, akik a simulékony modornak, szép szavaknak bedőltek, megnyitották pénztárcáikat, és utólag hallgattam sirámaikat -, tudom, hogy nagyon nehéz hatni rájuk. Nem hisznek azoknak, akik óva intik őket, újra, meg újra besétálnak a csalók csapdájába, mert annyira szeretnék, ha őket is szeretné már végre valaki. Ha nekem nem hittek, talán Janecskó Kata tényeinek hinni fognak.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen – sok nő érzi ezt, amikor az interneten vagy egy különös véletlen folytán megismerkedik egy jó modorú, nagyvonalú és természetesen jóképű idegennel. Aztán mégis elalszik a gyanú és mindent elfeledtet az addig sosem tapasztalt szerelem.

De a tunéziai bazár sűrűjében felbukkanó gáláns lovag, az olajfúró tornyokon robotoló özvegy mérnök, vagy a mindig makulátlan külsejű pilóta lépéseit nem a szívük diktálja. Egyetlen céljuk, hogy behálózzák és kicsalják áldozataik pénzét, majd eltűnjenek örökre.

Hányféle arca van a romantikus csalásnak? Mit éreznek a becsapott nők? Hogyan válhat áldozattá szinte bárki? Hogy fest a világ a csalók szemszögéből? És mi történik akkor, ha egyikük végül beleakad pár belevaló, kemény nőbe?

Janecskó Kata oknyomozó újságíró magyarországi eseteket kutatva járta körül ezt a sokakat foglalkoztató témát. Börtöncellákban, bírósági tárgyalótermekben és társkereső profilok között kereste a válaszokat; könyvében megszólal csaló és nyomozó, kriminológus, önvédelmi szakértő, pszichológus és – természetesen – sok-sok nő, akik csak hinni akartak egy mívesen szőtt tündérmesében, de egy csaló hálójába kerültek.


Janecskó Kata

Janecskó Kata ismert a magyarok előtt az Ártatlanul elítélve című könyvéről (2021) és a Munk Verával közösen készített Telex Nyomozó podcastjáról (2023). Hamarosan indul a Partizánon egy podcastja, amely a két legismertebb gyermekeltűnési ügyet, a Till Tamással és Szathmáry Nikolett-tel történteket fogja feldolgozni. A szerző közel húsz éve foglalkozik újságírással.
Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!
A képek a kiadó oldalairól származnak.

Szerző Janecskó Kata
Kiadás éve 2024
Oldalszám 224
Kötés típusa füles, kartonált
ISBN: 9789635685332
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes