Kultúrpara

2024. október 10., csütörtök

Szimon

A szerelemben nagyétkű, de szenvedélyes férfi halála, négy szerető és egy örmény kisváros, ahol a mit szól a szomszéd és a társadalmi szokások erős tabukat építenek a megcsalások sztorijaiból. A férfi virrasztolására és temetésére mind a négy asszony megjelenik... 


KÖNYVAJÁNLÓ

SZIMON

Szerző: Narine Abgarjan
Fordító: Goretity József
Kiadó: Typotex Kiadó

Szimon, a kőműves, 79 éves korában szenderült jobblétre. Féktelen, nagyivó, szenvedélyes természete volt. Berdben élt, ami örmény városka, helyi dinamikájú lakókkal. Hiába a fenti jellemzés, isten igazából az ilyen férfit kedveli a szebbik nem, aki ismeri és szereti a nőket, azt adja meg nekik, amire vágynak. Meglátja abban is a szépet, ami mellett a legtöbb ember egyszerűen csak elmegy, olyan hölgyekbe csöpögtet önbizalmat a puszta törődésével, akik addig önmaguk elől is elbújva léteztek. "Önfeledten és végkimerülésig szerette a nőket, pillanatok alatt bűvöletbe esett, féltékenykedett, istenített, és a kapcsolat végéhez közeledve feltétlenül adott valami olcsó, de szép ékszert ajándékba." Négy szerelme volt, akiket sosem vehetett feleségül, pláne, hogy a legtöbbnél már nős volt, aminek szintúgy története van. A feleség persze tudott a kalandokról, időről időre nagy (és kiszámított) balhékat rendezett, hogy azért szó ne érje a ház elejét, de mégis érzékeltesse, hogy se nem vak, se nem hülye. (A gondosan összegyűjtött csorba poharakat-tányérokat verdeste férje előtt a földre, és amíg a vihar elmúltával a férfi takarította a cserepeket, Melanyja a verandán dohányzott és belehamuzott az ura ünneplő cipőjébe.)

A férfi jelenlétében és figyelme által az asszonyok megszépültek, kivirultak. Úgy tudott vigasztalni, ahogy csak a nagyon idős emberek tudnak: jelentében kisimulnak a homlokok és megmagyarázhatatlan könnyűség fogja el az asszonyokat, akikből kiimádkozta önmaguk jobbik énjét. Hogy emellett az volt a sorsa, ami volt? A kisváros tabui és az asszonyok antennái nem engedtek többet neki, de önmaguknak sem. 

Ez a történet talán nem is Szimon története, hanem a négy asszony kálváriája, akiknek életét pár cseppnyi mézzel megédesítette a Szimonnal folytatott szerelmi viszony. Amíg tartott, addig szép volt, és amikor már nem tartott, többen is visszaestek régebbi közönyükbe, fásultságukba. Talán mégis igaza volt annak a nőnek, aki azt tartotta Szimonról, "olyan, mint benzinfolt a víz tetején: szép és értelmetlen." Hajlok rá, hogy ez a valóság, akkor is, ha a szerző olyan gyönyörűen írja le a férfi korlátait és kényszerhelyzeteit. Sokan nem tehetnek róla, hogy ilyenek, de ettől még a jó isten mentsen meg tőlük.

Miért olvassuk el, ha tehetjük? Mert hajaznak magyar kisvárosi történetekre, ahol ugyanúgy dúl a kicsinyesség, a szerelemféltés, a kényszerszeretők és butaságból, meggondolatlanságból, légvárakból  épített, elhamarkodott házassági kapcsolatok, mint idehaza. A vidéki települések dinamikája, a hozzánemértésből rakott falak, a kommunikációhiány, a mit szól a szomszéd képmutatások mind nemzetköziek, legfeljebb apróságokban különböznek egymástól a felek hitvilágából és a külső környezet különbözőségeiből adódóan. A szerelem széppé varázsolja a benne résztvevőket, hatósági bizonyítványok nem érdeklik, nem foglalkozik ilyenekkel, kiknek mit szabad, és mit nem. Jön, tarol, majd... elmegy. És mintha az asszonyok életét is a semmi járná át - előtte és utána, mintha csak tabuszegés közben élnének. Mi ez? Fatalizmus? Tehetetlenség? Remény a semmiben? Mintha Abgarjan minden történetét ez a három mondat járná át, kesernyés humorába fojtva,  miközben kedvenc műfajában, a mágikus realizmusban alkot.

Szimont az asszonyok lelke érdekelte - a fizikai intimitás csak ráaadás volt. Nem trófeákat gyűjtött, ezért is lehetett olyan sikeres. Sikeres? Csak most eszmélek, miket írok. Hogy lehetne igazán sikeres, ha saját otthona állandó békétlenségek színtere volt? Egyszerűen csak lecsípett magának itt-ott egy kis örömöt, ahogy sikerült, ahogy tehette korlátai között. Ó, igen, mondhatja a pszichológiából képzett tudor, hogy dehát...! Kinek hinné el ez a diplomás szakember, hogy nem mindenkinek vannak végrehajtható dehátjai...? Ezért mindig is voltak, vannak és lesznek is megcsalt házastársak és időlegesen boldog szeretők. Vagy ilyesmi.

Szerintem olvassátok! Mintha a nagyanyám mesélte volna az élete történetét, már ha akkor, amikor élt, engem érdekelt volna (mert akkoriban nagyon nem, mire pedig megértem rá, nem volt, aki elregélje). 

Fülszöveg

Meghal Szimon, az örmény hegyi városka öreg kőművese. Özvegye meglepő módon a köztiszteletben álló, de híresen csapodár férfi négy korábbi szeretőjét hívja el a temetésre. A visszaemlékezésekből kibontakozó kaukázusi nősorsokat jóval több köti össze egymással, mint az esendő, de szeretetre méltó férfi szerelme. Abgarjan egymásba indázó, tragikomikus humorral és mágikus motívumokkal átszőtt történetei az élet bonyolultságáról, kegyetlenségéről és szépségéről mesélnek, kifogyhatatlan képzelőerővel és mély emberi melegséggel.


Narine Abgarjan

Köszönöm a lehetőséget a Typotex Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva,
ahol recenziókat és a könyvből részletet is lehet olvasni.
Kövess minket Facebookon is!
A képek a kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok

Cím: Szimon
Szerző: Narine Abgarjan
Fordító: Goretity József
Kiadó: Typotex Kiadó
Sorozat: Typotex Világirodalom
Oldalak száma: 316
Megjelenés: 2023. november 07.
Kötés: Ragasztott
ISBN: 9789634932598

Méret: 205 mm x 142 mm x 23 mm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése