Kultúrpara

2024. december 17., kedd

Kész a karácsonyi menü! - Tucci asztalánál

 Könyvajánló - Stanley Tucci, Felicity Blunt: Tucci asztalánál

Stanley Tucci olasz származású amerikai színész, mint színész, mindig is kedveltem, de ő nem a kamerák előtt, hanem az asztalnál élt mindig igazán. Az anyukája elképesztő fogásokat kreált, és náluk mindig finomságoktól roskadozott az asztal. Stanley Tucci felnőttként is továbbvitte a főzés és az evés szeretetét, hiszen szerinte a legjobb beszélgetések a családdal, barátokkal mindig egy asztal körül, egy jó étkezés közben és után történtek. És ebben igaza van. Előző kötete, az Életem az ételeken át egy receptekkel tarkított életrajzi kötet inkább, ez viszont, a Tucci asztalánál inkább fordítva: egy-egy anekdotával, a recept történetével tarkított szakácskönyv. Már több receptet ki is próbáltam belőle, és van, ami karácsonykor az ünnepi asztalra kerül. 




Stanley Tucci első felesége Kathryn Spath, házasságuk nem volt problémáktól mentes, Tucci többször is megcsalta a nőt, de végül visszatért feleségéhez és három gyermekükhöz. Felesége 2009-ben hunyt el mellrákban. 2010-ben Tucci találkozott Emily Blunt és John Krasinski esküvőjén a színésznő testvérével, Felicity Blunttal, akivel 2012-ben összeházasodtak, és született egy fiuk és egy lányuk. Felicity volt, aki biztatta férjét, hogy fogjon bele az írásba, és gyűjtsék össze a család és a barátok kedvenc receptjeit. Ennek az eredmény az Életem az ételeken át és ez a kötet, a Tucci asztalánál.

Tucci vérbeli olasz módjára egy dologból nem enged: a minőségből. Már csak saját betegsége miatt sem. 2021-ben derült ki, hogy szájüregi daganata van, kemoterápiát és egyéb kezeléseket kapott, de úgy néz ki, egyelőre túl van rajta. Bizonyos ételeket viszont azóta sem tud megenni. 

Könyvében számtalan recept van, előételek, főételek, desszertek, húsételek és húsmentes ételek, gyors, rohanós hétköznapokra valók és ráérős főzőcskézős hétvégékre, vagy ünnepekre való ételek. Ráadásul számba veszi azt is, hogy milyen eszközök nélkülözhetetlenek a konyhában. 

Kötetéből egy receptet szeretnék most kiemelni, és mint mindnek, ennek is története van: egyik évben egy szakács barátjuktól karácsony előtt kaptak ajándékba egy jó darab, kb 10 kg-os császárhúst, és elkezdtek vele kísérletezni, hogy lesz a legfinomabb. Néhány próbálkozás után megmaradtak ennél a receptnél, amin én egy picit változtattam, ahhoz mérten, hogy épp milyen zöldségek voltak itthon vagy mit kaptam. Nézzük!

Sült császár

Hozzávalók (6 személyre):

1,2 kg császárhús, a bőre a feléig kb. 1 cm-enként beirdalva
2 ek kakukkfűlevél aprítve (lehet szárított is)
1,5 ek őrölt köménymag
két nagy csipet só
1,5 ek olívaolaj
2 fej vöröshagyma szeletelve
3 sárgarépa darabolva
2 szárzeller harmadolva
1 egész fej fokhagyma, héjában félbevágva
420 ml száraz fehérbor
420 ml csirkealaplé
1 ek finomliszt

Ez az eredeti recept, na most én ehhez képest mint mindig, változtattam, tettem még hozzá borsot és chilit is, illetve reszeltem le 3-4 gerezd fokhagymát, szárzellert nem kaptam épp a boltban, de volt még itthon a hűtőben egy fonnyadni készülő kaliforniai paprika és pár szem gomba, ezeket dobtam hozzá a zöldségekhez, és egy picit több olívaolajat használtam. A bort és az alaplé mennyiségét nem mértem, öntöttem bele kb fél üveg bort, alapléből meg annyit, hogy jó állaga legyen. De nézzük az elkészítést!

A húst a bőrös oldalánál beirdaljuk, én zsírosabb, vastagabb darabot választottam, és azt az egész vastagságának a feléig kb. bevágtam, nagyjából 1 cm-es közönként. A fűszereket, reszelt fokhagymát és az olívaolajat összekevertem, és alaposan, a beirdalt részeket is jól bekenve, a húsos felére is juttatva bepácoltam, és egy éjszakára betettem a hűtőbe. 

Másnap reggel kivettem a hűtőből, és egy pár órát szobahőmérsékleten hagytam, majd egy magasabb falú rácsos tepsiben a sütő legmagasabb hőfokán, grillfokozaton (az kb 250 fok nálunk) betettem a sütőbe nagyjából 20 percre, addig megpucoltam és feldaraboltam a zöldségeket, köretnek lehet készíteni bármit, én krumplit karikáztam és fűszereztem be, majd tettem alá. A fokhagyma tetejét levágtam, és egy kis sóval, borssal, olívaolajja együtt becsomagoltam fóliába. Mivel nem akartam, hogy a zöldségek összekeveredjenek a köretnem szánt krumplival, kerestem egy kicsi, alanyony tepsit, ami befér a nagyobba, a rács alá, ebbe kerültek a feldarabolt zöldségek és a fokhagyma, a fehérbor, és az alaplé egy része, ezeket is fűszereztem egy kicsit még, mellé pedig a rozmaringos-olívaolajos-sós krumpli, szintén a rács alá. 170 fokon nagyjából 1-1,5 órát sütöttem, a képen az az állapot látható, amikor a zöldségeket beraktam a hús alá. 



Nagyjából 1-1,5 óra elteltével a zöldégeket kivettem alóla, a krumplit és a húst még egy kicsit visszaraktam, addig elkészítettem a mártást: feltettem a tepsiben a gázra, kinyomkodtam a fokhagymát, és botmixerrel alaposan leturmixoltam, hozzáöntve még alaplevet, majd besűrítettem egy kis liszttel, és kis tálkába öntöttem. Mire ez készen lett, addigra a hús is elkészült: kivettem és letakarva 10 percig pihentettem szeletelés előtt, addig tálaltam. 

Ízletes, finom, jó ropogós bőrrel, átsült és fűszeres: egyszóval tökéletes lett, és annyira bejött a családnak, hogy úgy döntöttünk, a karácsonyi ünnepi menü egyik fogása is ez lesz, sőt, újévkor, mivel nem szeretjük a malachúst, helyette ilyet sütünk. 


Bármilyen körettel tálalható, de talán krumplival a legfinomabb. Hozzáteszem, a kötetben van egy csomó köret is, ahogy különféle mártások és szószok, pl. Fred almapüréjét is kipróbáltam már máshoz: nagyon finom az is! A könyv egy szép karácsonyi ajándék lehet annak, aki szeret sütni-főzni, de akár az ünnepi ebéd vagy vacsora egy egy része is kileshető belőle. 

Köszönöm a lehetőséget a HVG Könyvek csapatának! A kötet a boríróta kattintva elérhető kedvezményes áron.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése