Kultúrpara

2024. december 27., péntek

Nagyszüleink kenyere mentesen

Hogyan lehet nagyszüleink kenyér és péksütemény receptjeit áttenni mentes változatba? Erről és ennek elméleti-gyakorlati megvalósításáról regél nekünk Horváth Judit a Nagyszüleink kenyere mentesen című, igényes kötésű, rusztikus kinézetű, belbecsre kitűnő tartalmú, nagyon alaposan és gondosan kipróbált receptjeivel. 




KÖNYVAJÁNLÓ
NAGYSZÜLEINK KENYERE MENTESEN

Szerző: Horváth Judit
Kiadó: HVG Könyvek

Érzitek-e a Nagyszüleink kenyere mentesen címben a mentes szó nagyszerűségét? Hiszen ki gondolt 50-80 évvel ezelőtt arra, hogy erre bizony figyelni kell? Ki ez a Horváth Júlia, és hogyan jutott eszébe kísérletezni azzal, hogy a régi recepteket felújítsa és a modern kor igényeihez alakítsa? A vaskos, igényes kinézetű, kemény fedeles, szó szerint színes-szagos, fantasztikus fotókkal ellátott kötet igaz főnyeremény azok számára, akiknek fontos helyet foglal el a hagyomány az életében, szereti, kedvvel műveli a sütés-főzés folyamatait. Persze, nemcsak nekik okoz örömet és könnyebbséget a kidolgozott receptek sokasága, hanem azoknak is, akik (eleinte) kényszerből, saját vagy szeretteik egészségügyi problémái miatt fordultak a gasztronómia speciális ága felé, a mentes recepteket tanulmányozva. 


A könyvbemutatóról készült videó

A mű a Mentes Kovászműhely legjobb receptjeit tartalmazza. A szerzőnek van még egy közösségi média oldala is, a Judit's Play & Patisserie, ahol szintén találkozhattok nagyszerűbbnél nagyszerűbb ötleteivel. Az igazi azért mégiscsak a Nagyszüleink kenyere mentesen című vaskos kiadvány, ahol számtalan okosság található a témában, nagyszerű rendezettségben, olyan óriási információtömeggel, aminél többet megítélésem szerint csak Horváth Judit fejében kutakodva találnánk. 

Nézzük, mi mindenre bukkanhatunk a kötetben! Az Előszóban Bori Tamás (Nagykun 2000 Mg. Zrt.) méltatja Horváth Judit érdemeit a mentes receptek megalkotásáért. Kifejti, hogy olyan világban élünk, ahol szédítő technikai, technológiai fejlődés mellett egyre több az adalékanyag ételeinkben, amelyeket az emberek jelentős hányadának szervezete nem bír el, civilizációs betegségek sújtják őket, pedig egészséges alapanyagokban nincs hiány. Rögvest az Előszó után Horváth Judit dédnagymamájával nézhetünk farkasszemet (hasonlít a szerző rá), majd Horváth Judit krédóját olvashatjuk a Miért sütök kenyeret? részben. Öröksége a kemény munka és a tartás, amit tovább vitt saját életébe. Mindenkinek joga van az egészséges ételhez, szögezi le, akkor is, ha mentesen étkezik. "Én olyan kenyeret akarok sütni, amire igazán büszke lehetek. És amire két szigorú, komoly nagymamám is büszke lenne." 

Nincs tökéletes kenyér! - inti olvasóit a szerző az Egy falat kenyértörténelem címet viselő rész alatt. Ezt mindenkinek az ízlése dönti el, hogy mit tekint jó kenyérnek. Az biztos, ha az adott pékterméknek ropogós a kérge, erős ízű, kellemes, jellegzetes illatú, akkor nagyon nagy baj már lehet. Már az elején rengeteg gyakorlati kérdésre kap választ az érdeklődő, a teljesség igénye nélkül például mit érdemes kötőanyagként használni vagy mi a szerepe annak, hogy kihűlni kell hagyni a megsült kenyeret, de némi alapanyag-ismerettel is megkínálja olvasóit, amiben a lisztektől az olajos magvakig, kovászokig mindent kitárgyal, különös tekintettel a mentes receptekre.

Ó, és a receptek! Van itt minden, fehér kenyerek, barna kenyerek, magvas kenyerek, bagettek, lepénykenyerek, péksütemények, alternatív péktermékek, édes és ünnepi kenyerek, de a nagyvilág kenyerei is. Készül kenyér cirokból, rizsből, kölesből, kukoricából, hajdinából, de a lehetőségek tárháza végtelen, ahogy a különböző magvak tekintetében is, amelyeket bele lehet keverni a tésztába, és a maradékmentésról sem feledkezik meg.

Hasznos, alapos, informatív, gyakorlatias - szerintem olvassátok! 

Fülszöveg

Mi a kívül ropogós, belül foszlós mentes kenyér titka? Lehet-e a gluténmentes péksütemény valódi kulináris élmény?

Horváth Judit közel 100 mentes receptje között mindenki megtalálhatja a kedvencét. Kenyérfélék és péksütemények színes palettáját vonultatja fel, az egyszerű vidéki cipótól kezdve, az alternatív liszttel készült és gabonamentes kenyereken át az ünnepi fogásokig, de megkóstolhatjuk a nagyvilág kenyereit is. Nem tiltólistás többé a bagett és a pizza, a kakaós csiga és a túrós batyu, a lángos és a croissant, ráadásul a mentes változat is ízletes és foszlós, sőt még egészséges is, hiszen mind mesterséges adalékanyagok nélkül készült.
A szerző a receptek mellett megosztja a mentes sütés minden titkát, az alapanyagismerettől kezdve a kovászolásig, a kelesztésig és a sütésig, sőt a tárolásra és a maradék felhasználására is remek ötleteket ad.
Nagyszülei kenyérsütési hagyományait megőrizve – ahol szükséges, modernizálva – könyve egyszerre tiszteleg az étel és az ősök előtt.


Horváth Judit a Mentes Kovászműhely Facebook-csoport alapítója, recepteket fejleszt, valamint tej- és gluténérzékenyeknek tart mentes főzőtanfolyamokat, így nekik sem kell nélkülözniük a finom fogásokat, a jó kenyeret vagy a hagyományos süteményeket.


Régóta összekapcsolja a különböző szakmáit, a cukrászatot, az írást és az oktatást. Autista gyerekeknek és szüleiknek jótékonysági tanfolyamokat tart, ugyanis sok autista gyereknél vezetik be a mentes diétát kiváló hatásfokkal és állapotuk javulásával. Magyarországra édesapja Alzheimer betegsége miatt költözött vissza, ez a téma, az allergiák és a pszichoszomatikus betegségek kapcsolata, illetve a mentesen étkezők egészséges diétája ezért érzékenyen érinti.

Könyveiben hétköznapi, könnyedén elkészíthető, egészséges és mégis ízletes ételeket mutat be közérthető és olvasmányos formában.
Köszönöm a lehetőséget a HVG Könyveknek!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva
ahol beleolvasó is található.

A képek a szerző oldalairól származnak.

Kövess minket Facebookon is!
Termékadatok
Cím: NAGYSZÜLEINK KENYERE MENTESEN
Szerző: Horváth Judit
Kiadó: HVG Könyvek
Oldalak száma: 344
Megjelenés: 2024. szeptember 16.
ISBN: 9789635655489

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése