Hogyan lehet nagyszüleink kenyér és péksütemény receptjeit áttenni mentes változatba? Erről és ennek elméleti-gyakorlati megvalósításáról regél nekünk Horváth Judit a Nagyszüleink kenyere mentesen című, igényes kötésű, rusztikus kinézetű, belbecsre kitűnő tartalmú, nagyon alaposan és gondosan kipróbált receptjeivel.
KÖNYVAJÁNLÓNAGYSZÜLEINK KENYERE MENTESEN
Szerző: Horváth JuditKiadó: HVG Könyvek
Érzitek-e a Nagyszüleink kenyere mentesen címben a mentes szó nagyszerűségét? Hiszen ki gondolt 50-80 évvel ezelőtt arra, hogy erre bizony figyelni kell? Ki ez a Horváth Júlia, és hogyan jutott eszébe kísérletezni azzal, hogy a régi recepteket felújítsa és a modern kor igényeihez alakítsa? A vaskos, igényes kinézetű, kemény fedeles, szó szerint színes-szagos, fantasztikus fotókkal ellátott kötet igaz főnyeremény azok számára, akiknek fontos helyet foglal el a hagyomány az életében, szereti, kedvvel műveli a sütés-főzés folyamatait. Persze, nemcsak nekik okoz örömet és könnyebbséget a kidolgozott receptek sokasága, hanem azoknak is, akik (eleinte) kényszerből, saját vagy szeretteik egészségügyi problémái miatt fordultak a gasztronómia speciális ága felé, a mentes recepteket tanulmányozva.
A könyvbemutatóról készült videó
A mű a Mentes Kovászműhely legjobb receptjeit tartalmazza. A szerzőnek van még egy közösségi média oldala is, a Judit's Play & Patisserie, ahol szintén találkozhattok nagyszerűbbnél nagyszerűbb ötleteivel. Az igazi azért mégiscsak a Nagyszüleink kenyere mentesen című vaskos kiadvány, ahol számtalan okosság található a témában, nagyszerű rendezettségben, olyan óriási információtömeggel, aminél többet megítélésem szerint csak Horváth Judit fejében kutakodva találnánk.
Nincs tökéletes kenyér! - inti olvasóit a szerző az Egy falat kenyértörténelem címet viselő rész alatt. Ezt mindenkinek az ízlése dönti el, hogy mit tekint jó kenyérnek. Az biztos, ha az adott pékterméknek ropogós a kérge, erős ízű, kellemes, jellegzetes illatú, akkor nagyon nagy baj már lehet. Már az elején rengeteg gyakorlati kérdésre kap választ az érdeklődő, a teljesség igénye nélkül például mit érdemes kötőanyagként használni vagy mi a szerepe annak, hogy kihűlni kell hagyni a megsült kenyeret, de némi alapanyag-ismerettel is megkínálja olvasóit, amiben a lisztektől az olajos magvakig, kovászokig mindent kitárgyal, különös tekintettel a mentes receptekre.
Ó, és a receptek! Van itt minden, fehér kenyerek, barna kenyerek, magvas kenyerek, bagettek, lepénykenyerek, péksütemények, alternatív péktermékek, édes és ünnepi kenyerek, de a nagyvilág kenyerei is. Készül kenyér cirokból, rizsből, kölesből, kukoricából, hajdinából, de a lehetőségek tárháza végtelen, ahogy a különböző magvak tekintetében is, amelyeket bele lehet keverni a tésztába, és a maradékmentésról sem feledkezik meg.
Hasznos, alapos, informatív, gyakorlatias - szerintem olvassátok!
Fülszöveg
Horváth Judit közel 100 mentes receptje között mindenki megtalálhatja a kedvencét. Kenyérfélék és péksütemények színes palettáját vonultatja fel, az egyszerű vidéki cipótól kezdve, az alternatív liszttel készült és gabonamentes kenyereken át az ünnepi fogásokig, de megkóstolhatjuk a nagyvilág kenyereit is. Nem tiltólistás többé a bagett és a pizza, a kakaós csiga és a túrós batyu, a lángos és a croissant, ráadásul a mentes változat is ízletes és foszlós, sőt még egészséges is, hiszen mind mesterséges adalékanyagok nélkül készült.
A szerző a receptek mellett megosztja a mentes sütés minden titkát, az alapanyagismerettől kezdve a kovászolásig, a kelesztésig és a sütésig, sőt a tárolásra és a maradék felhasználására is remek ötleteket ad.
Nagyszülei kenyérsütési hagyományait megőrizve – ahol szükséges, modernizálva – könyve egyszerre tiszteleg az étel és az ősök előtt.
Horváth Judit a Mentes Kovászműhely Facebook-csoport alapítója, recepteket fejleszt, valamint tej- és gluténérzékenyeknek tart mentes főzőtanfolyamokat, így nekik sem kell nélkülözniük a finom fogásokat, a jó kenyeret vagy a hagyományos süteményeket.
Régóta összekapcsolja a különböző szakmáit, a cukrászatot, az írást és az oktatást. Autista gyerekeknek és szüleiknek jótékonysági tanfolyamokat tart, ugyanis sok autista gyereknél vezetik be a mentes diétát kiváló hatásfokkal és állapotuk javulásával. Magyarországra édesapja Alzheimer betegsége miatt költözött vissza, ez a téma, az allergiák és a pszichoszomatikus betegségek kapcsolata, illetve a mentesen étkezők egészséges diétája ezért érzékenyen érinti.
Könyveiben hétköznapi, könnyedén elkészíthető, egészséges és mégis ízletes ételeket mutat be közérthető és olvasmányos formában.
ahol beleolvasó is található.
A képek a szerző oldalairól származnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése